Newton-Levy-Leblond denklemleri
Newton-Levy-Leblond equations
- Tez No: 198437
- Danışmanlar: PROF.DR. TEKİN DERELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Dejenere metrik tensür, Yarı-Doğrudan Carpım, o g şDejenere Spin Grup, Dejenere Spinor Demet, ËsDirac Işlemcisii, Degenerate Metric Tensor, Semi-Direct Product, Degenerate Spin Group, Degenerate Spinor Bundle, Dirac Operatorii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
üOZETDoktora TeziNEWTON-LEVY-LEBLONDËDENKLEMLERIËMURAT LIMONCUüAnadolu UniversitesiFen Bilimleri Enstitü süuuMatematik Anabilim DalıËDanışman: Prof.Dr. Tekin DERELIs2005, 70 sayfaBu tezde dejenere metrik tensürle donatılabilen tü revlenebilir Mo umanifoldlarıyla ilgilenilmiştir.s Ko-rankı bir olan dejenere metriktensür kullanılarak Newton-Cartan manifoldu, Newton-Cartan bağ-o glantısı ve Galilei grubu tanımlanıp, üzellikleri verildikten sonra, de-ojenere Cliï¬ord cebri yardımıyla dejenere spin grubu, dejenere simet-rik bilineer formun ortogonal ve üzel ortogonal grubu inşa edilip,o sbunların yarı-doğrudan şarpımla olan ilişkileri güsterilmiştir. Newton-g c s o sCartan 4-manifoldunda, Newton-Cartan bağlantısı dejenere spinorgdemetine taşınmıştır. Son olarak, taşınan bu bağlantıyla dejeneres s s gDirac işlemcisi ve Newton-Levy-Leblond denklemleri tanımlanmıştır.s s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD. ThesisNEWTON-LEVY-LEBLONDEQUATIONSËMURAT LIMONCUAnadolu UniversityGraduate School of SciencesMathematics ProgramËSupervisor: Prof.Dr. Tekin DERELI2005, 70 pagesIn this thesis, it is concerned with smooth manifolds M whichcan be furnished by degenerate metric tensor. Newton-Cartan man-ifolds, Newton-Cartan connections and Galilei group are deï¬ned bythe use of co-rank one degenerate metric tensor and their propertiesare given. Orthogonal and special orthogonal group of degener-ate symmetric bilinear form, degenerate spin group are constructedby the aid of degenerate Cliï¬ord algebra, and their relation withsemi-direct product is shown. Newton-Cartan connection is liftedon degenerate spinor bundle in Newton-Cartan 4-manifold. Finally,degenerate Dirac operator and Newton-Levy-Leblond equations aredeï¬ned with the lifted connection.