Farklı oksin çeşitlerinin yonca (Medicago sativa L.)'da somatik embriyo oluşumuna etkisi üzerinde bir araştırma
A research on the effect of different auxin types to somatic embryogenesis of alfalfa (Medicago sativa L.)
- Tez No: 198556
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAFİZ ÇELİKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yonca, Medicago sativa L, oksin, somatik embriyo, sentetiktohum, Alfalfa, Medicago sativa L, auxin, somatic embryo, artificial seed
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
IÖZETFARKLI OKSİN ÇEŞİTLERİNİN YONCA (Medicago sativa L.)`DASOMATİK EMBRİYO OLUŞUMUNA ETKİSİÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA2003-2005 yılları arasında yürütülen bu araştırmada; farklı oksin çeşitlerikullanılarak, yonca (Medicago sativa L.)'da somatik embriyolar üretmekamaçlanmıştır. Elçi yonca çeşidine ait tohumlar in vitro'da çimlendirilmiş ve 6günlük fidelerden hipokotil ve kotiledon segmentleri, 1mg l-1 2,4-D, NAA,picloram veya dicamba + 0.2 mg l-1 kinetin içeren SH ortamında kültüredilmişlerdir.Araştırma sonucu; kullanılan oksin çeşidine bağlı olarak kallus indüksiyonoranı %23.6 ile %50.8 arasında değişmiş ve en yüksek değer 2,4-D oksin grububüyüme düzenleyici içeren ortamlardan elde edilmiştir. Oluşan kallusların ağırlığıortam kombinasyonlarına bağlı olarak 0.660 mg ile 1.472 mg arasında değişimgösterirken, picloramın ilave edildiği besi ortamlarından en yüksek ortalama eldeedilmiştir. Araştırma sonucu 1 g kallus başına 8.6 ile 25.9 arasında somatikembriyo üretilmiştir. Yonca'da somatik embriyo elde etme açısından 2,4-D oksinien etkin büyüme düzenleyicisi olarak saptanmıştır.2005, 60 Sayfa
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTA RESEARCH ON THE EFFECT OF DIFFERENT AUXIN TYPES TOSOMATIC EMBRYOGENESIS OF ALFALFA (Medicago sativa L.)In this research, conducted from year 2003 to 2005, somatic embrios ofalfalfa (Medicago sativa L.) were aimed to produce by using various auxin tpes.The seeds of the variety ?Elçi? were germinated and, hypocotyl and cotyledonsegments from plantlets of 6 days were cultivated in the medium of SH, consistedof 1 mg l-1 2,4-D, NAA, picloram or dicamba + 0.2 mg l-1 kinetine.From the result of the research, callus induction ratios were between 23.6 %-50.8 % depending on the types of auxins used and the highest value was obtainedfrom the medium of 2,4-D while the weight of the callus formed varied between0.660-1.472 mg depending on the medium combinations, the highest average wasobtained from the medium of picloram. As a result, somatic embryos, varied innumbers from 8.6 to 25.9, were formed for each 1 g callus. 2,4-D was determinedto be the most efficient auxin for obtaining somatic embryos of alfalfa.2005, 60 Pages