Tek kollu kordon terbiye şekli verilmiş Cardinal ve Amasya üzüm çeşitlerinde kış gözlerinin yer ve pozisyonlarının üzüm ve çubuk verimi ile kalitesine etkileri
  1. Tez No: 198589
  2. Yazar: ERCAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALPER DARDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kış gözü, Vegetatif gelişme, Tek kollu sabit kordon terbiye sistemi, Üzüm kalitesi, Cardinal ve Amasya üzüm çeşitleri.1
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZBu araştırma, tek kollu sabit kordon terbiye şekli verilerek tesis edilmiş Amasya veCardinal (Flame Tokay x Alphonse Lavellée) üzüm çeşidi omcalarında 2003-2004 yıllarıarasında 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı Umurbeyİşletmesi'nde 1988 yılında 41-B Amerikan asma anacı üzerine kurulmuş damızlık üzüm bağıparselinde yürütülen bu araştırmada, üzerlerinde 5 adet baş bulunan omcalarda kış gözlerininyer ve pozisyonlarının üzüm ve çubuk verimi ile kalitesine olan etkileri incelenmiştir. Eldeedilen bulgular, her iki üzüm çeşidinde de asma üzerinde farklı pozisyonlarda bulunansürgünlerin farklı gelişme özellikleri gösterdiklerini, üzümün verim ve kalitesinin sürgününasma üzerindeki pozisyonuna bağlı olarak değiştiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis research was carried out on Amasya and Cardinal (Flame Tokay x AlphonseLavellée) grape species which were trained as one armed stable wire system during two yearsbetween 2003-2004. İn the research which was carried out on vineyard plots for breedingthat were grafted on 41B rootstock in Umurbey Administration, it was determined the effectsof positions and places of the primer buds to grape, cane yield and quality. Findings showedthat shoots which have different positions on vines of both grape species had different growthfeatures and quality of the grapes were effected according to the place of the shoots on vine.Key words : Primer bud, Vegetatif growth, One armed stable wire training system,Grape quality, Cardinal and Amasya grape vrieties.2