Çanakkale ili Bayramiç ilçesi tarım topraklarının verimlilik durumlarının saptanması
Determination of fertility status of the soils from Çanakkale-Bayramiç province
- Tez No: 198593
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak, Verimlilik, Analiz, GübrelemeI, Soil, Soil Fertility, Analysis, FertilizationII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZAraştırma, bölgede önemli tarım potansiyeline sahip Bayramiç merkez ve bazıköylerinde büyük toprak guruplarını kapsamıştır.Bölgede yaptığımız bilgilendirme ve anket çalışmalarında çiftçilerin; toprak,bitki ve sulama suyu analizleri yaptırmadıkları, gübreleme, zararlılarla mücadele,sulama, toprak işleme, ekim ve dikim gibi bitki yetiştirme tekniklerini babadan oğulakalma yöntemler ile yaptıkları belirlenmiştir.Araştırmada bitki desenine göre alınan toprak örneklerinde yarayışlı makro vemikro bitki besin maddesi düzeyleri saptanmış ve standart değerlerle mukayeseedilmiştir.Toprak oluşumuna, gübrelemeye ve yetiştirilen ürün desenine bağlı olarakMolibden, Çinko, Bakır, Bor gibi mikro elementlerin bazı topraklarda standartdeğerlerin altında olduğu ve yer, yer bitkilerde simptomların ortaya çıktığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis research has covered Bayramiç province and its selected villages whichhave a great agricultural potential.Soil survey results, farmer survey and training programs showed that; farmershave not sent soil, plant and irrigation water samples for analysis. They have followedtraditional methods, to fertilize their soils, to combat harmful insects, to irrigate, to tillsoils, and to plant and sow seeds.In this research available macro and micro nutrient levels were determined insoil samples which have taken according to plant types and results were compared withstandard values. Depending on soil formation, plant types and fertilization,Molybdenum, Zinc, Cupper and Boron values were lower than standard values in somesoils and showed plant nutrient deficiency symptoms.