Çanakkale yöresinde yetiştirilen domateslerde domates lekeli solgunluk virüsünün serolojik ve biyolojik yöntemlerle saptanması
Determination of tomato spotted wilt virus (TSWV) using serologic and biological methods in tomatoes grown in Çanakkale region
- Tez No: 198594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, sörvey, seroloji, mekanik inokulasyon, TSWV, Tomatoes, survey, serology, mechanical inoculation, TSWV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma, Çanakkale yöresinde 2003 ve 2004 üretim sezonu içinde, domatestarlalarında TSWV'nin varlığının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.Bu amaçla 2003 ve 2004 yıllarında Çanakkale yöresinde domates ekilialanlarda bir sörvey çalışması yapılarak TSWV'ye benzer simptom gösteren bitkilerdenörnekler alınmış ve ELISA ve/veya DTBIA yöntemleriyle test edilmiştir. Yapılantestlerin sonucunda TSWV ile infekteli olan veya olduğu düşünülen örnekler mekanikinokulasyon yöntemiyle indikatör bitkilere taşınmıştır.2003 yılında toplam 61 tarlada gözlem yapılmış, 24 tarlada TSWV tarafındanoluşturulan simptomlara benzer simptom oluşturan bitkilerden toplam 127 örnekalınmıştır. Serolojik testler sonucunda TSWV ile infekteli bitki örneğinerastlanmamıştır. 2004 yılında ise toplam 29 tarlada örnekleme yapılmış, 9 tarladaTSWV simptomlarına benzer simptom gösteren bitkilerden 73 örnek alınmıştır.Serolojik testler sonucunda 9 örnek TSWV ile infekteli olarak bulunmuştur. TSWV ileinfekteli olarak bulunan örnekler aynı zamanda mekanik inokulasyonla indikatörbitkilere taşınmış ve bu bitkilerde sistemik simptomlar oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine presence of TSWV in tomatoes gown inopen fields during growing seasons of 2003 and 2004 in Çanakkale Province.Therefore, a survey study was conducted in tomato fields of Çanakkale Province in2003 and 2004, and samples taken from the plants showing TSWV-like symptoms weretested using ELISA and/or DTBIA methods. According to the results of tests, TSWVinfected or thought to be infected samples were used for mechanical inoculation totransmit the virus into indicator plants.In 2003, total 61 different fields were examined and 127 samples were takenfrom 24 fields in where the plants showed the similar symptoms with TSWV.According to the results of serological tests, there was not any infected plant sample. In2004, sampling was carried out in 29 fields; the 73 samples were taken from 9 fields inwhere TSWV-like symptoms were observed. Serological tests showed that 9 of 73samples were found to be TSWV-infected. In addition, these TSWV-infected sampleswere also used for transmission of the virus into the indicator plants and it causedsystemic symptoms on these plants