İnvaryant altmanifoldlar
Invariant submanifolds
  1. Tez No: 198615
  2. Yazar: ÜLKÜ ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZHAN MURATHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Riemannian çarpım manifoldu, İnvaryant alt manifold, yarıinvaryant mainfold, eğrilik, Riemannian product manifold, invariant submanifold, semi invariantsubmanifold, curvatures
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÜLKÜ ULUTAŞ-YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETİBu çalışmada Riemanniann manifoldlar,Riemannian çarpım manifoldları, bumanifoldlar üzerindeki invaryant ve yarı invaryant alt manifoldlar ve eğrilikleri elealınmıştır.Bu tez altı bölümden oluşmaktadır.Birinci bölüm giriş bölümüdür.İkinci bölümde çalışmanın ilerideki bölümlerinde kullanılan tanım ve kavramlarverilmiştir.Üçüncü bölümde Riemannian çarpım manifoldları ve bazı örnekler verildi.Dördüncü bölümde Riemannian çarpım manifoldların invaryantaltmanifoldlarının düşey ve yatay distribüsyonları ile Riemannian çarpım manifoldlarıninvaryant altmanifoldlarının lokal simetrik ve gerçel uzay formunda olmaları elealınmıştır.Beşinci bölüm lokal Riemannian manifold olunması için Riemann Çarpımmanifoldlarının yarı invaryant altmanifold olması için gerek ve yeter şartlarverildi.Ayrıca bu manifoldların integrallenebilir distribüsyonlar, total umbilik yarıinvaryant altmanifold gibi temel özellikleri ele alınmıştır.Altıncı bölüm Riemann çarpım manifoldların Riemannian eğrilik tensorlerini veRiemannian Chrisstoffel eğrilik tensorlerini ele almıştır.
Özet (Çeviri)
ULKU ULUTAS-MSc THESIS ABSTRACTIn this thesis we consider Riemannian manifolds, Riemannian productmanifolds,on the manifolds so invariant and semi invariant submanifolds andcurvatures.This study consists of six chapters.The first chapter is introduction.In the second chapter, some basic definitions and notions which will be used inother chapters are given.In the third chapter, some examples of Riemanniann product manifolds are given.In the fourth chapter, the vertical and horizontal distributions of an invariantsubmanifold of a Riemannian product manifold and on an invariant submanifold of aRiemannian product manifold to be a locally symmetric and real space form areinvestigated.In the fifth chapter, necessary and sufficient conditions are given on a semi-invariant submanifold of a Riemann product manifold to be a locally Riemannianmanifold.As well fundamental properties of these submanifolds are investigated such asintegrability of distributions, totally umbilical semi-invariant submanifold.In the sixth chapter, the Riemannian curvature tensor and the Riemannian-Christoffel curvature tensor of a product Riemannian manifold are given.