Alüminyum(III)'ün bazı oksijen verici ligandlar ile oluşturduğu komplekslerin kararlılıklarının değişik iyonik ortamlarda incelenmesi
Investigation of stabilities of complexes that aluminium(III) forms with some oxygen donor ligands in different ionic media
  1. Tez No: 198616
  2. Yazar: ELİF TABAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİYE TÜRKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum(III), 4-dihidroksibenzoik asit (2, 4-DHBA), 5-dihidroksibenzoik asit (2, 5-DHBA), 6-dihidroksibenzoik asit (2, 6-DHBA), potansiyometrik yöntem, spektroskopik yöntem, kompleks kararlılık sabiti, iyonik şid-det, Job diyagramı, Debye-Huckel eşitliği, Aluminium(III), 4-dihydroxybenzoic acid, 5-dihydroxybenzoic acid, 6-dihydroxybenzoic acid, potentiometric method, spectroscopic method, complexstability constant, ionic strength, Job diagram, Debye-Huckel equilibrium
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETALUM NYUM(III)'ÜN BAZI OKS JEN VER C L GANDLAR LE OLUŞ-TURDUĞU KOMPLEKSLER N KARARLILIKLARININ DEĞ Ş K YON KORTAMLARDA NCELENMESElif TABAKBu çalışmada, 2,X-DHBA(X=4, 5 ve 6) ligandları olan 2,4-dihidroksibenzoik a-sit, 2,5-dihidroksibenzoik asit ve 2,6-dihidroksibenzoik asitin, protonlanma vealuminyum(III) ile kompleks oluşum dengeleri incelendi. Tüm potansiyometrik ölçüm-ler 25 santigrat derecede ve 0.1, 0.3, 0.5, 0.7 ve 0.9 M sodyum klorür iyonik ortamla-rında gerçekleştirildi.Alüminyum(III):2,X-DHBA komplekslerinin kararlılık sabitleri potansiyometriyöntemi ile 25 santigrat derecede ve spektroskopi yöntemi ile oda sıcaklığında (22-28santigrat derecede), 0.1-0.9 M aralığında çeşitli iyonik şiddetlerdeki sodyum klorür çö-zeltilerinde saptandı. Alüminyum(III)'ün 2,X-DHBA ligandları ile mononükleer 1:1komplekslerini oluşturduğu belirlendi. Oluşan komplekslerin stokiyometrileri süreklideğişimler yöntemi ile saptandı.Ayrıca, 0.1-0.9 M sodyum klorür iyonik şiddet aralığındaki herhangi bir iyonikortamda çalışılan ligandların protonlanma ve alüminyum(III) ile oluşturduğu 1:1 tipin-deki komplekslerinin kararlılık sabitlerinin belirlenmesine olanak veren Debye-Huckeltipinde ilgili genel eşitlikler türetildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF STABILITIES OF COMPLEXES THATALUMINIUM(III) FORMS WITH SOME OXYGEN DONOR LIGANDS INDIFFERENT IONIC MEDIAElif TABAKIn this study, the protonation of 2,X-DHBA(X = 4, 5, 6) ligands: 2,4-dihydroxybenzoic acid, 2,5-dihydroxybenzoic acid and 2,6-dihydroxybenzoic acid andthe complex formation equilibria of aluminium(III) with 2,X-DHBA ligands have beeninvestigated. All potentiometric measurements were performed at 25 degrees centigradeand the ionic strengths of 0.1, 0.3, 0.5, 0.7 and 0.9 M sodium chloride media respec-tively.The stability constants of aluminium(III):2,X-DHBA complexes have been de-termined by potentiometry at 25 degrees centigrade and by spectroscopy at room tem-perature (22-28 degrees centigrade) in sodium chloride solution at various ionicstrengths in the range 0.1-0.9 M. It was shown that aluminium(III) forms a mononuclear1:1 complex with 2,X-DHBA ligands. The stochiometries of the formed complexeswere defined by continuous varitions method.Moreover, Debye-Huckel type general equations were derived in order to definethe protonation constants of studied ligands and the stability constants of 1:1 type com-plexes formed with aluminium(III) in any ionic media those are in 0.1- 0.9 M range.