Bazı meyvelerde fizyolojik bozuklukların manyetik rezonans (MR) yöntemiyle belirlenmesi üzerine bir araştırma
Determination of physiologic disorders using magnetic resonance (MR) method in some fruits
- Tez No: 198645
- Danışmanlar: PROF.DR. RAHMİ TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Ziraat, Radiology and Nuclear Medicine, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans, armut, fizyolojik bozukluk, Magnetic resonance, pear, core browning
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETBAZI MEYVELERDE FİZYOLOJİK BOZUKLUKLARIN MANYETİKREZONANS (MR) YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİRARAŞTIRMABu araştırma, 2004 yılında Santa Maria armut (Pyrus Comminus L.) çeşidindedepolama aşamasında meydana gelen çekirdek evi kararmasının Manyetik Rezonans (MR)yöntemi ile tespit edilebilirliğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Hasat edildikten sonrasoğuk hava deposuna getirilerek ön soğutulan meyveler 16 hafta süreyle meyve çekirdek evisıcaklığı 2-3 ºC olacak şekilde 18 h içerisinde hedeflenen sıcaklığa düşürülerek soğukmuhafazaya alınmışlardır. Muhafaza süresince iki haftalık periyotlarla meyvelerdeki içselfizyolojik bozukluklar Manyetik Rezonans (MR) yöntemi ile tespit edilmeye çalışılmıştır.MR'ları çekilen meyvelerin Manyetik Rezonans Görüntüleri ile fiziksel etkilerin arasındakikorelasyon ağırlık kaybı, meyve eti sertliği ve meyve kabuğu renk değişimi ölçümleri ileortaya konmaya çalışılmıştır. Kimyasal olarak ortaya çıkan değişimler ile olan korelasyon isetoplam suda çözünebilir kuru madde miktarı, pH, titre edilebilir asit kapsamı, toplam şekerkapsamı ile belirlenmeye çalışılmıştır.Bu çalışmayla ürünleri kesmeden ve zarar vermeden (non-destructive) içsel kaliteözelliklerini saptamaya yarayan görüntüleme yöntemlerinden MR yöntemiyle çekirdek evikararmasının görüntülenebileceği saptanmıştır. Dijital kamera ve MR görüntülerine göre ilkgözle görülebilir farklılık 105. günde meydana gelmiştir. 135 günlük depolama süresinceağırlık kaybı, meyve eti sertliği ve titre edilebilir asitlik değerlerinde bir azalma gözlenirkenpH, toplam şeker ve suda çözünebilir kuru madde miktarlarında artış saptanmıştır. Meyveleringenel görünüş ve tatlarında 120. gün süresince önemli bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINATION OF PHYSIOLOGIC DISORDERS USING MAGNETICRESONANCE (MR) METHOD IN SOME FRUITSThis research was conducted to determine magnetic resonance method usability forcore browning developing in pears cv. ?Santa Maria? (Pyrus Comminus L.) during storageperiod in 2004. After harvesting and precooling seed cavity temperature in 18 h to 2-3 ºC,fruits were stored at 3 ºC for a period of 16 weeks. During storage, fruit images were takenusing MR at biweekly intervals to capture any internal disorders. Thereafter, these fruits weresubjected to physical analyses, weight loss, fruit flesh firmness, fruit skin color changesevaluated to find if there is any correlation with MR images. Regarding chemical analyses,soluble solid content, pH, acid content, total sugar analyses were carried to find if there is anycorrelation with MR images.With this research, it is found that MR being one of the non-destructive methods toimaging interior disorders without cutting the fruits can be used in pears to determine interiordisorders. Images of digital camera and MR were discriminative after 105 day of storage.Along the 135 days of storage a significant decrease is noted at weight loss, fruit firmness andtitreable acidity value where pH, total sugar content and soluable solid content has increasedsteadily. No significant differences can be detected on appearance and flavour untill the endof 120. days of storage.