Afyon'da kömür kullanımının hava kirliliğine etkisi ve çözüm önerileri
The effect on air pollution of using coil in Afyon and solution causes
  1. Tez No: 198722
  2. Yazar: NİHAT GÜL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLNARE AHMETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Afyon, hava kirliliği, meteorolojik parametreler, çözümönerileri, Afyon, air pollution, meteorological parameters, proposal solutions
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziAFYON'DA KÖMÜR KULLANIMININ HAVA KİRLİLİĞİNEETKİSİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNihat GÜLSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Gülnare AHMETLİ2005, 40 SayfaJüri: Prof. Dr. Kemal GÜRYrd. Doç. Dr. Gülnare AHMETLİYrd. Doç. Dr. Bilgehan NASAfyon son yıllarda önemli bir hava kirliliği sorunu ile karşı karşıyadır. Busorunun önemli bir kısmını, konutlar ve endüstri kuruluşları vs. gibi sabit emisyonkaynaklarından atmosferik ortama bırakılan kirletici maddeler ile bunların taşınımındaetkili olan meteorolojik olaylar oluşturmaktadır. Söz konusu kirletici maddelerin enyaygın olanları, kükürtdioksit (SO2) ve partikül madde (PM)'dir.Kirliliğin boyutu ve son yıllardaki durumu, 1993-2002 yılları arasında, 10 yıllıkperiyotta incelenmiştir.Bu çalışmada Afyon'da episod kirliliğinin yaşandığı ayların Kasım, Aralık,Ocak ve Şubat ayları olduğu belirlenmiş, kış mevsimi boyunca Afyon'da etkili olansıcaklık, basınç, rüzgar ve nem gibi meteorolojik parametrelerin kirli havanın düşey veyatay taşınımı üzerine etkileri araştırılmıştır. Yine bu çalışmada Afyon'da havakirliliğinin önlenmesi, hava niteliğinin korunması ve iyileştirilmesine yönelik bir eylemplanı çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMS THESISTHE EFFECT ON AİR POLLUTİON OF USİNG COİL İN AFYON ANDSOLUTİON CAUSESNihat GÜLGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Environmental EngineeringSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Gülnare AHMETLİ2005, 40 PageJuri: Prof. Dr. Kemal GÜRYrd. Doç. Dr. Gülnare AHMETLİYrd. Doç. Dr. Bilgehan NASAfyon is facing a major problem of air pollution in recent years. The basicportion of this originates from residential areas and industrial establishments. Thesesources emit a substantial amont pf pollutants depending upon the prevailingmeteorological conditions which dictate the degree of transport of pollutants. Sulfurdioxide and particulate matter are the most common pollutants.The spread and magnitude of air pollution in Afyon has been evaluated usingthe average values of SO2 and PM for the last 10 years from 1993 through 2002.The most acute pollution was determined to exist in the months of novemberthrough february where inversion phenomenon is effective. The effect of meteorologicalconditions, i.e. moisture, pressure, temperature, and wind speed on the transport ofpollutants has been correlated. The measures to be taken in Afyon for the protection andimprovement of air quality have been developed in the form of an action plan.