Hafif yapı blokları üretiminde uçucu külün kireç ve çimento ile birlikte kullanımının araştırılması
An investigation on the use of fly ash for the production lightweight building blocks with lime and cement
  1. Tez No: 181412
  2. Yazar: GÖKHAN GÖRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, Çimento, Kireç, Hafif yapı bloğu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Türkiyede kurulu olan 15 adet termik santral bulunmakta ve yılda yaklaşık 55 milyon tonlinyit kömürü yakılmaktadır. Yakılan kömürden yaklaşık 13 milyon ton/yıl uçucu kül atıkolarak doğal çevreye bırakılmaktadır. Çok geniş depolama alanlarında biriken atık malzemegörüntü ve çevre kirliliğine yol açmakta, doğal çevreyi işgal etmektedir. Uçucu külün çok azmiktarı çimento üretiminde ve beton üretiminde agrega ikamesi olarak ya da katkı olarakkullanılabilmektedir.Ucuz maliyetli, çevre dostu ve istenen mekanik özellikleri sağlayan yapı malzemesi üretimigünümüzde malzeme bilimi ile ilgili araştırma yapan araştırmacıların temel hedefi olmuştur.Deneysel çalışmada uçucu kül ana materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada çimento ve kireçkullanılarak hafif yapı blokları üretimi amaçlanmıştır. Çimento -kireç bağlayıcılı olarak hafifbeton blok deney örnekleri üretilmiştir. Farklı karışım oranlarında deney örnekleri üretilerekbunlar üzerinde optimumizasyon çalışması yürütülmüştür. Optimum kür süresini belirlemekamacı ile örneklere normal koşullarda su kürü ve basınçlı buhar kürü olmak üzere iki farklıkür işlemi uygulanmıştır. Endüstriyel üretim için uygun kür şartları belirlenmiştir.Örneklerin birim ağırlık, görünür yoğunluk, gözeneklilik, su emme, donma tesirlerinedayanıklılık ve basınç dayanımı değerleri belirlenmiştir.Bu çalışmada kullanılacak ana malzeme olan uçucu kül bir atık malzemedir ve çalışmanınesas önemi bu atığın geri dönüşümü üzerine kurulmuştur. Ekonomik şartlarda uçucu küldenhafif yapı blokları üretilmesi ile doğal tarım alanlarının bozulması, görüntü kirliliği ve doğalçevreye verdiği muhtemel zararlar engellenmiş olacak ve bir atık olan uçucu külün geridönüşümü sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey has 15 thermal power station establishments and 55 million ton lignite is burned everyyear in these stations. Annually 13 million tones of fly ash are to come off to the environmentas a waste material. Land filling of these wastes engage large areas and cause environmentalproblems. Only very small amount of fly ash is utilized in cement manufacture and used as afine aggregate addition in concrete production.Production of construction materials which have low cost, environmentally friendly andsufficient mechanical properties is the main aim of the researchers who makes materialresearches in this field.Fly ash will be used as a main raw material in experimental studies. Production of solid andvertically perforated light weight block samples will be produced. Optimal mix ratios ofcement-lime ratios will be determined as a binder.Different curing conditions will be applied for finding out the suitable curing conditions suchas water curing, and autoclaved. Curing conditions for the industrial applications will bedetermined. Technical properties of the samples were measured such as porosity, waterabsorption, compressive strength and freeze taw resistance.The main importance of this project is to recycling of waste fly ash as a main material. As aresult of this project, light weight construction blocks will be produced in economic way,deterioration of the agricultural soils is prevented, environmental problems of fly ash landfilling is minimized by recycling of the fly ash.Key Words : Fly ash, Cement, Lime, Lightweight block.