Design and construction of equipment for measuring thickness of sheet metal in cold rolling
Soğuk çekme haddehanelerde mekanik bir kalınlık ölçerin tasarımı ve konstrüksiyonu
  1. Tez No: 198733
  2. Yazar: CEM DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kalınlık ölçme aparatı, LVDT probu, PLC, kalınlık değişimgrafiği, pozisyon kontrolü.ii, Thickness measuring equipment, LVDT transducer, PLC, thicknessvariation graph, position control.i
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, soğuk haddehanelemelde sac metal kalınlığını ölçen bir aparattasarlanarak imal edilmiştir. Sac metal kalınlığı lineer ölçüm probu (LVDT) montajedilmiş iki döner disk arasından geçirilerek ölçülmektedir. Disk sensörler iki dişlivasıtasıyla sekronize edilmektedirler. Disklerin dönüş hızları servo motor vesürücüsü vasıtasıyla ayarlanmaktadır. Sac kalınlığıdaki değişimler, sistemdekiboşluklar ve ölçüm belirsizlikler PLC ile LVDT sensörü vasıtası ile doğrudanokunmaktadır.Hazırlanan program ile gerçek zamanlı kalınlık değişim grafiği bilgisayar ekranındaçizilebilmektedir. Ölçüm esnasında silindir hataları, sacın silindir hatalarındançıkarılan gerçek değeri ve hızın etkileri görülebilmektedir. Silindir yüzey hatalarıtabloya kayıt edilebilmektedir. Okunan sac kalınlık değerlerinden kayıt edilen hatadeğeri çıkarılarak bilgisayar ortamında kalınlık değişim grafiği çizdirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a sheet metal thickness measuring machine is design and constructedfor cold rolling process. A linear variable differential transformer (LVDT) with tworollers by points contact is used for measuring the thickness. Variation of the stripthickness, backlash and, inaccuracies are eliminated by using a LVDT transducerwith a programmable logic controller (PLC). The rollers are rotate synchronouslywith a gear pair. The rotation of the rollers is adjusted by using servomotor anddriver. The thickness measurement control is an on-line method.The thickness variation of the sheet metal, the error values graph and the rollingspeed, are displayed on PC the screen. In addition, to increase correct the measuringvalue the roller error is saved. In order to ensure applicability to the wide range ofapplications appearing thickness measuring research, the thickness measuringmachines and PLC system must be highly flexible.