Huzurlu Yaylası örümcek (Arachnida;Araneae)sistematiği ve ekolojisi
Systematic and ecology of the spiders (Arachnida;Araneae) of Huzurlu High Plateau
- Tez No: 198751
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Örümcekler, Huzurlu Yaylası, Ekoloji, Sistematik, Araneae, Huzurlu High Plateau, Ecology, Systematic
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada Gaziantep iline bağlı İslahiye ilçesinin güneybatısında yer alanHuzurlu Yaylası'nda yayılış gösteren örümcek topluluklarının sistematiği veekolojisi araştırılmıştır. Bölgeden 1333 örnek toplanmış ve bu örneklerin %59,86'nıoluşturan Gnaphosidae, Lycosidae ve Theraphosidae familyalarına ait örnekler cinsve tür seviyelerinde incelenmiştir. Familyalara ait 13 cins içerisinde toplam 33 türünvarlığı tespit edilmiştir.Araştırma alanının konumu, iklimi ve bitki örtüsü ile ilgili önceki bilgiler belirtilmişve toplama metotları açıklanmıştır. Ayrıca çalışma alanından kayıt edilen hertaksonun tanımı yapılmış, teşhis anahtarı hazırlanmış, ilgili şekiller gösterilmiş veher bir türün orijinal taksonomik tavsifi, sinonimleri, habitatı, ekolojisi,Türkiye'deki ve dünyadaki dağılışı ve incelenen materyallerin her türlü toplamabilgileri verilmiştir.Türkiye Örümcek Faunası için 5 tür yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Türkiye içinyeni kayıt olan türler şunlardır: Haplodrassus silvestris, H. aeneus, Pardosasaltuaria, Alopecosa striatipes ve A. aculeata.
Özet (Çeviri)
In the study, systematic and ecology of the spiders of Huzurlu High Plateau, locatedin Southeast of Gaziantep were investigated. Totally, 1333 samples were collectedfrom the study area, and samples, constitute 56.86 % of the collected samples,belong to Gnaphosidae, Lycosidae and Theraphosidae families were identified ingenus and species levels. Thirty-tree species in 13 genera belong to these familieswere determined.Previous data on the location, climate, vegetation and spider fauna of the researcharea were evaluated, and the collection methods were explained. The description ofeach taxa recorded from the study area was made, the identification keys wereprepared, and the related figures were shown. In addition, the original andtaxonomical reference, synonyms, habitat, ecology, distribution in Turkey and onthe World, and collection data on examined material for each species were given.Five species were determined as new records for The Spider Fauna of Turkey.These species are Haplodrassus silvestris, H. aeneus, Pardosa saltuaria, Alopecosastriatipes and A. aculeata.