Suitable utility helicopter cockpit design for turkish pilots
Türk pilotlarına uygun helikopter kokpit tasarımı
  1. Tez No: 198752
  2. Yazar: MEHMET BURAK ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CANAN ÇİLİNGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kokpit tasarımı, Antropometrik Değerlendirme veGösterge Paneli Tasarımı, Cockpit Design, Anthropometric Evaluation, and Display PanelDesign
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezin temel konusu Türk pilotlarına uygun bir genel maksat helikopterikokpitinin tasarımıdır. Helikopter kokpitleri en üst seviyedeki insan-makinaara yüzü uygulamalarından biridir. Uçuş süresince herhangi bir helikopterkokpitinde meydana gelebilecek pilot hatalarının sonuçları yıkıcı olabilir.İnsan hataları ancak kullanıcı-dostu bir kokpit tasarımıyla önlenebilir. Butezde kullanıcı-dostu bir kokpit tasarımının elde edilmesi amacıyla,kokpitin içerisindeki kontrollere uzanma mesafelerinin uygunluğudeğerlendirilmiş ve ön paneldeki analog göstergelere ait uygun konumlarincelenmiştir.Kontrollere uzanma mesafelerinin uygunluğunun değerlendirilmesindeantropometrik veriler en önemli faktördür, bu nedenle Türk pilotlarına aitbütün kritik uzanma mesafeleri incelenmiştir. Antropometrik çalışma görüşalanı ile ilgili bazı problemleri ortaya çıkarmış ve gösterge panelininyüksekliğiyle ilgili bir uygunsuzluk tespit edilmiştir.Pilotların zihinsel yüklerini azaltmak maksadıyla, ön paneldekigöstergelere ait uygun pozisyonlar nitel ve nicel yöntemleri uygulayaraktespit edilmiştir. Çok Kriterli(Amaçlı) Karar Verme (MCDM) teknikleri nicelbir yöntem olarak kullanılmıştır. Kart sınıflandırması metodu is anılangösterge paneli tasarımın nitel olarak incelemesinde kullanılmıştır.Literatürde göstergelerin tasarımıyla ilgili bir çok yaklaşım olmasınarağmen, göstergelerin bir panel üzerine yerleştirilmesiyle ilgili spesifik birtasarım metodolojisi şu ana kadar önerilmemiştir. Bu tezde bir göstergepanelinin tasarımında ilk kez Çok Kriterli(Amaçlı) Karar Verme ve Kartsınıflandırması metotları adapte edilmiş ve kullanılmıştır. ÇokKriterli(Amaçlı) Karar Verme ve Kart sınıflandırması metotlarının sonuçlarıarasında bir çok benzerlik bulunmuştur. Temel benzerlik ise göstergepanelinde motor ve uçuş göstergeleri için ayrı alanların tahsis edilmesidir.Bu sonuçlar halen kullanılmakta olan bir genel maksat helikopteriningösterge panelinin yerleşimi ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Designing a suitable utility helicopter cockpit for Turkish pilots is the maintheme of this thesis. Helicopter cockpit is one of the ultimate humanmachine interface application. Consequences of pilot errors during flight inany helicopter cockpit can be catastrophic. Human errors can only beprevented by user-friendly cockpit design. In this thesis, reachcompatibilities to controls in the cockpit are evaluated and the suitablepositions of analogue indicators at front display panel are examined inorder to obtain a user-friendly utility helicopter cockpit design.Human anthropometry is the most significant factor for evaluating cockpitreach compatibilities to controls; so all critical operational reachparameters of Turkish pilots are examined. The anthropometric studyrevealed vision problems and showed that the height of display panel isinappropriate for most pilots.Suitable positions of the indicators on pedestal are determined by usingqualitative and quantitative approaches. As a quantitative approach MultiCriteria Decision Making (MCDM) algorithms are employed. Card sortingmethodology is used for the qualitative evaluation of the aforementioneddisplay panel design.Although there are some approaches in literature for designing of displays,a specific design methodology related with the arrangement of indicatorson display panel is not offered so far. In this thesis, MCDM and Cardsorting approaches are adapted and used in the design of a display panelfor the first time. There are lots of similarities between the results ofMCDM and Card sorting approaches. The main similarity is to provideseparate locations on display panel for engine and flight system indicators.Finally the findings of these techniques are compared with the existinglayout of the display panel of a utility helicopter.