Güneş pilleri ve verimleri
Solar cells and their efficiencies
- Tez No: 198822
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik sistemler, Güneş enerjisi, Güneş pilleri, Photovoltaic systems, Solar energy, Solar cells
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZETBu çalışmada, ?Güneş Pilleri ve Verimleri? konusu ele alınmıştır. Çalışmanınbaşında güneş pillerinin yapımında seçilen malzemeler olarak yarıiletkenlerin özellikleriincelenmiştir. Daha sonra fotovoltaik dönüşüm sistemleri, bu sistemlerin yapılarındakip-n eklemleri ve çalışma ilkeleri açıklanmıştır. Fotovoltaik bir dönüşüm sistemi olarakgüneş pilleri tanımlanmıştır. Güneş pillerinin optik, yapısal ve elektriksel özellikleriincelenerek sınıflandırılmaları yapılmıştır. Bu çalışmaların ardından, güneş pillerininverimlerinin belirlenmesinde kullanılan yöntemler açıklanarak verimleri incelenmiştir.Çalışmanın sonunda, güneş pillerinin bütün özellikleri ve verimleri göz önündebulundurularak, geçmişten günümüze kullanım alanları ve uygulama yöntemlerisıralanmıştır. Avantajları ve dezavantajları karşılaştırılarak, kullanımlarınınyaygınlaştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. En son olarak, bu amaçlayapılabilecek çalışmalar konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this study,?Solar Cells and Their Efficiencies? were considered. At thebeginning of the study, the properties of the semiconductor materials in our research forproduction of solar cells were investigated and then, the photovoltaic systems, the p-njunctions in the structure of this system and working principles were also studied. As aphotovoltaic transforming system, the solar cells were defined. The optical, structuraland electirical properties of the solar cells were studied and they were classified. Afterthese studies, the methods used for the determination of efficiencies of solar cells havebeen investigated and efficiency levels were also studied. At the end of the study, all ofthe properties and efficiencies of the solar cells were taken into account, their fields ofusing and application methods were classified. Advantages and disadvantages of themwere compared and in conclusion has been reached that their usage should be expanded.Finally, some recommendations were given for the studies planned for this purpose.