Reducing query overhead throungh route learning in unstuructured P2P
Plansız peer-to-peer sistemler 'rota öğrenme' tekniği ile sorgulama yükünün azaltılması
- Tez No: 198890
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZGÜR ULUSOY, Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KÖRPEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Peer-to-peer query routing, Parzen Windows estimation, querycaching, distributed hash tables
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
üOZETPLANSIZ PEER-TO-PEER SISTEMLERDE ?ROTAü GRENME? YONTEMI ILE SORGULAMA YUKUNUNğ ü üüüOAZALTıLMASıSelim CıracışBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uË üuTez Yüneticileri: Assist. Prof. Dr. Ibrahim Kürpeoğlu, Prof. Dr. Ozgü r Ulusoyo o gAğustos, 2005gGnutella gibi belli bir planı olmayan peer-to-peer (P2P) sistemlerde, akranlarsorgu mesajlarını kaynak tutucularına sel baskını yüntemi ile P2P ağı uzerindeno güaktarır. Fakat bu operasyon cok verimli değildir, cunkü sel baskını yüntemi akran-ş g şü u oügların bant genişliği gibi kaynaklarını gereksiz yere harcamaktadır. Orneğin, birsgakranın bir sorgu mesajına cevap verecek kaynağa sahip olmadığı, veya o kaynağag g ggidecek yolu bilmediği zaman, bu sorgu mesajının rotasını belirlemede gürev al-g omasına gerek yoktur.Anlamsal rota belirleme tekniği sorgu mesajlarını sadece cevaplarınggelebileceği akranlara yollamaya calışan bir mekanizmadır. Bu tezde plansızg şsP2P sistemlerde sorgulama yü kü nü ?Parzen Windows? sınıï¬andırma algorit-uuumalarını kullanarak azalatmaya calışan ve bir anlamsal rota belirleme sistemişsü grenme) sistemini sunuyoruz. Sunduğumuz bu sis-olan ?Route Learning? (Rota Oğ gtemde, akranlar sorgu mesajlarını cevapların yü ksek olasılıkla gelebileceği komşuu g sakranlara iletirler. Bu sayede, bir sorgu mesajı bir akranın, sel baskını tekniğindegolduğu gibi, tüm komşularına değil, sadece bu komşuların bir kısmına aktarılır.g u s g sEğer bir akranın komşularının gelen bir sorguya cevap veremeyecekleri tah-g smin edilirse, o sorgu mesajı düşurü lü r. Sistemimiz ayrıca sorgulardaki anahtarusü u usüzcü k değişikleri gibi dinamik yapılar ile başa cıkabilecek mekanizmalara sahip-ou gs sştir. Büylece sistemimiz daha onceden gürmediği sorguların bile rotasını tahmino ü o gedebilir. Sistemimiz uc fazdan oluşmaktadır; bunlar: ogrenme, değerlendirme veüş s üğ gyeniden ogrenmedir. Yaptığımız testler sonucunda sistemimizin sorgularda bantüğ ggenişliği kullanımını, kullanıcı memnuniyetini cok düşurmeden, yüksek düzeydesg ş usü u uazalttığı gürü lmüştü r.g o u us uiv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTREDUCING QUERY OVERHEAD THROUGH ROUTELEARNING IN UNSTRUCTURED PEER-TO-PEERNETWORKSSelim CıracışM.S. in Computer EngineeringË üuSupervisors: Assist. Prof. Dr. Ibrahim Kürpeoğlu, Prof. Dr. Ozgü r Ulusoyo gAugust, 2005In unstructured peer-to-peer networks, such as Gnutella, peers propagate querymessages towards the resource holders by ï¬ooding them through the network.This is, however, a costly operation since it consumes node and link resourcesexcessively and most of the time unnecessarily. There is no reason, for example,for a peer to receive a query message if the peer does not own any matchingresource or if the peer is not on the path reaching to a peer holding a matchingresource.Semantic routing is a technique that tries to forward the queries only to thosenodes where replies are likely to come from. In this thesis, we present ?RouteLearning?, a semantic routing scheme, which aims to reduce query traï¬c in un-structured peer-to-peer networks by utilizing a well-known estimation techniquecalled ?Parzen Windows?. In Route Learning, peers try to ï¬nd the most likelyneighbors through which replies can be obtained for submitted queries. In thisway, a query is forwarded only to a subset of the neighbors of a peer, or is droppedif no neighbor, which is likely to return a reply, is found. The scheme has alsomechanisms to cope with variations in user submitted queries, like changes inthe keywords. This way the scheme can also evaluate the route for a query forwhich it is not trained. The proposed scheme consists of three phases: training,evaluation, and recursive learning. The last phase enables the scheme to adaptitself to changes in a dynamic peer-to-peer network. Our simulation results showthat our scheme reduces the bandwidth overhead signiï¬cantly without scarifyinguser satisfaction compared to a pure ï¬ooding based querying approach.