5-dodesiloksi-2-[[[4- (S) (2-metilbutoksi) fenil] imino] metil] fenol sıvı kristali ile poli (metilhidroksiloksan-dimetilsiloksan) kopolimeri karışımlarının ters gaz kromatografisiyle incelenmesi
Investigation of 5-dodesiloksi-2-[[[4- (S) (2-methylbutoksi) fenil] imino] methyl] fenol liquid crystal and poly (methylhydrosiloxane-dimethylsiloxane) copolymer
  1. Tez No: 198909
  2. Yazar: SELİN COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM CANKURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ters gaz kromatografi, 5-dodesiloksi-2-[[[4-(s)(2-metilbutoksi)fenil]imino]metil]fenol, metilhidrosiloksan-dimetilsiloksan kopolimeri, sıvı kristal-polimeretkileşim parametreleri, Inverse gas chromatography, 5-dodesiloksi-2-[[[4-(s)(2-methylbutoksi)fenil]imino]methyl]fenol, methylhydrosiloxane-dimethylsiloxane copolymer, liquid crystal-polymer interaction parameters
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZETBu çalışmada, 5-dodesiloksi-2-[[[4-(s)(2-metilbutoksi)fenil]imino]metil]fenol (DMBFIMF)sıvı kristalinin ve ağırlıkça 50/50 bileşiminde hazırlanan 5-dodesiloksi-2-[[[4-(s)(2-metilbutoksi)fenil]imino]metil]fenol/poli(metilhidrosiloksan-dimetilsiloksan) (DMBFIMF/HMS-013) karışımının metil asetat, etil asetat, ter-butil asetat, benzen, siklo pentan, siklo hekzan,hekzan ve heptan ile etkileşimleri sıvı kristalin ısıtma ve soğutmada farklı sıcaklıklarda fazgeçişleri göstermeleri nedeniyle 40 derece santigrattan 105 derece santigrata ısıtılması ve 90derece santigrattan 40 derece santigrata soğutulması ile ters gaz kromatografisi (IGC) tekniğikullanılarak belirlendi. Ayrıca poli(metilhidrosiloksan-dimetilsiloksan) (HMS-013) kopoli-merinin aynı çözücülerle etkileşimleri, 40 ile 105 santigrat derece sıcaklık aralıklarındaincelendi. Spesifik alıkonma hacimleri kullanılarak alıkonma diyagramları çizildi. Çizilenalıkonma diyagramlarından DMBFIMF'in ve 50/50 bileşiminde DMBFIMF/HMS-013karışımının faz geçiş sıcaklıkları, sorpsiyon özellikleri araştırıldı ve karışımın kristallikyüzdesi belirlendi. Polarizasyon mikroskobu (PM) ve diferansiyel termal kalorimetri (DSC)metotlarıyla da DMBFIMF ve DMBFIMF/HMS-013 karışımının faz geçiş sıcaklıklarıincelendi. IGC tekniği ile belirlenen faz geçiş sıcaklıkları, PM'dan ve DSC'den bulunandeğerler ile karşılaştırıldı.Polimer, sıvı kristal ve sıvı kristal-polimer çözücü etkileşim parametreleri, 80 ile 105 santigratderece sıcaklık aralıklarında elde edildi. Sıvı kristal-çözücü ve polimer-çözücü sistemleri içinFlory Huggins etkileşim parametreleri, Hal Denklemi etkileşim parametreleri belirlendi.Ayrıca HMS-013 için etkin değişim enerji parametreleri hesaplandı. Daha sonraDMBFIMF/HMS-013 karışımının sıvı kristal-polimer etkileşim parametreleri belirlendi. Buparametrelerin çözücüye biraz bağımlılık gösterdiği görüldü. Prolongo ve Farooque grubutarafından teklif edilen metotlar kullanılarak çözücüden bağımsız sıvı kristal-polimeretkileşim parametreleri belirlendi. Prolongo ve Farooque metotlarının sonuçlarına görepolimer ve sıvı kristastalin çalışma sıcaklıklarında karışmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, the interaction of 5-dodesiloksi-2-[[[4-(s)(2-methylbutoksi)fenil]imino]methyl]fenol (DMBFIMF) liquid crystal and 5-dodesiloksi-2-[[[4-(s)(2-methylbutoksi)fenil]imino]methyl]fenol/poly(methylhydrosiloxane-dimethylsiloxane) (DMBFIMF/HMS-013) mixturesin compositions 50/50 with methyl acetate, ethyl acetate, tert-butyl acetate, benzene, cyclopentane, cyclo hexane, hexane and heptane were examined by heating from 40 degreescentigrade to 105 degrees centigrade and cooling from 90 degrees centigrade to 40 degreescentigrade because liquid crystal exhibits different phase transition temperatures by heatingand cooling by inverse gas chromatography technique (IGC). The interaction ofpoly(methylhydrosiloxane-dimethylsiloxane) (HMS-013) copolymer with the same solventswere examined between 40 and 105 degrees centigrade. Phase transition temperatures andsorption properties of DMBFIMF and DMBFIMF/HMS-013 mixtures in compositions 50/50were investigated from retention diagram and percent crystallinity of DMBFIMF/HMS-013mixtures in compositions 50/50 were determined. In addition, it was determined the phasetransition temperatures by polarization microscope and diferantial scanning calorimeter.Interaction parameters of HMS-013, DMBFIMF and DMBFIMF/ HMS-013 mixtures incompositions 50/50 with solvents were obtained between 80 and 105 degrees centigrade.Flory Huggins interaction parameters and Equation of State interaction parameters for liquidcrystal-solvent and polymer-solvent systems were determined. In addition effective exchangeenergy parameters were determined for HMS-013. Then, liquid crystal-polymer interactionparameters of DMBFIMF/HMS-013 mixtures were determined. It was seen that theseparameters were slightly dependent on solvent used. The liquid crystal-polymer interactionparameters, being independent on solvent were found by used of the methods which weresuggested Prolongo and Farooque groups. Therefore, it was concluded that DMBFIMF andHMS-013 were not miscible at studied temperature according to results of Prolongo andFarooque methods.