Geçiş metallerinin kompleksleri halinde analizi
Analysis of heavy metal ions of complexes
- Tez No: 198910
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN ALPDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Önzenginleştirme, AAS, SAB, Iron, Copper, Nickel, Cobalt, Chelate, Resin, Preconcentration, AAS
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETSon yıllarda endüstriyel işlemlerle doğaya karışan ve düşük konsantrasyonları bile canlıorganizmalar için tehlike oluşturan metal iyonlarının uzaklaştırılması amacıyla suluçözeltilerinden kompleksleri halinde seçimli olarak adsorpsiyonu tekniği günümüzdesıkça kullanılmaktadır.Bu çalışmada Cu2+, Co2+, Ni2+ ve Fe2+ iyonlarının salisilaldehit benzoilhidrazon (SAB)kompleksleri halinde Amberlit XAD-4 reçinesi üzerinde sorbe edilerek uzaklaştırılmasıve zenginleştirilmesi çalışılmıştır. Metal iyonlarının reçine üzerindeki sorpsiyonu içinkompleks oluşum tekniği , reçine cinsi ve miktarı, pH ve ligand miktarı gibi optimumkoşullar incelenmiştir.Cu2+, Co2+, Ni2+ ve Fe2+ için pH=6'da XAD-4 reçinesi üzerinde yaklaşık 10 kat SABkullanılarak % 100'e yakın geri kazanım değerleri elde edilmiştir. Metal iyonlarınınreçine üzerinden geri kazanımı için en uygun elüent çözeltisi olarak asetondahazırlanmış 3 M HNO3 seçilmiştirBu deneylerde metallerin konsantrasyonları AAS ile tayin edilmiştir. 0,6 g reçinekullanılarak bu metallerin zenginleştirme faktörü 40 ve kolon kapasitesi 100 µg olarakhesaplanmıştır.Geliştirilen zenginleştirme yöntemi değişik oranlarda Cu2+, Co2+, Ni2+ ve Fe2+ katılmışmusluk suyu, içme suyu ve maden suyunun AAS ile analizine uygulanmıştır.SAB, Demir, Bakır, Nikel, Kobalt, Kelat, Reçine,
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn recent years, complex formations are very popular for the selective adsorption forheavy metal ions that enter the environment from various industrial processes and causeserious toxic effects on living organisms even at very low concentrations from aqueoussolutions.In this study, preconcentration and removal of Cu2+, Co2+, Ni2+ and Fe2+ ions werestudied by means of the sorption on Amberlite XAD-4 resin as their SAB complexes.Optimum conditions for the soption of the metal ions on the resins were studied in termsof the technique of the complex formation, the type and the amount of the resin, pH andamount of the ligand.Maximum recoveries (nearly 100 %) were obtained at pH=6 on XAD-4, using 10 foldexcess of SAB for the investigated metal ions respectively. For the desoption of themetal ions from the resin, 3 M HNO3 in acetone was chosen as the best eluant.In this experiments, metal concentrations were determinated by AAS. Using 0.6 g of theresin preconcentration factor and column capasity were calculated as 40 and 100 µg ofmetal ions.Developed preconcentration method was applied to the AAS analysis of tap water,drinking water and mineral water that are added various ratio of Cu2+, Co2+, Ni2+ andFe2+ .