Havza tanımı ve doğal kaynak yönetimi
The description of the basins and the natural resource management
- Tez No: 198921
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Havza, do al kaynak yönetimi, ekolojik planlama, Türkiye'nin havzaları, The Basins, the natural resource management, the ecological planning, the basinsof Turkey
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
İnsano lu var olu undan bugüne kadar yeryüzünde do anın kendisine sunduklarıylayetinmeyip kendisine yeni ya ama ortamları yaratmaya çalı ırken, di er bütün canlı türleriüzerinde egemenlik kurarak aynı zamanda do ayı ve do ayla birlikte kendi ya amolanaklarını hızla tahrip ve yok etmeye ba lamı tır.`Havzanın tanımı ve do al kaynak yönetimi' konu ba lıklı bu tez çalı masında; çalı mayatemel te kil eden do al kaynakların meydana getirdi i havzaların tanımı yapılarak, havzaiçindeki do al kaynakların fiziksel-biyolojik-ekolojik özellikleri ile do al kaynaklarınekolojik hassasiyetleri ve yapay faktörlerden etkilenme riskleri belirtilmi tir. Etkilenmesüreçlerinin kendi içlerinde ve birbirleriyle olan ili kiler bütünü ortaya konarak havzayıolu turan iç ve dı dinamikleri sebep-sonuç ili kileri ile ortaya konmu tur. Havzaların buözellikleri Türkiye genelinde yer alan 26 havza özelinde genel olarak de erlendirilmeyeçalı ılmı tır. Türkiye'nin 26 havzasının do al kaynak mozai inin ( biotop a ı ve bölgeili kileri kurularak) birbiriyle olan fiziksel, biyolojik ve ekolojik ili kileri ve tipolojilerianlatılmı tır. Havzaların do al kaynaklarıyla birlikte sürdürülebilirli ini ve koruma- kullanmaba lamında yönetimini sa lamak üzere ekolojik açıdan farklı özellikler ortaya koyan 26havzanın ülke, bölge planlaması açısından önemi vurgulanmaya çalı ılmı ve giderek`Ekolojik Planlama' yönteminin sürdürülebilir bir ülke kalkınması ve geli mesi ba lamındavazgeçilmez bir yöntem oldu unun altı çizilmeye çalı ılmı tır.
Özet (Çeviri)
From the beginning of existence the human being has not confined oneself to the offerings ofnature on earth thus continuously trying to create new living environments. The humans havecommenced to establish dominance over all living species, thus have started rapidlydestroying and devastating not only nature but their own living prospective.The principle of this thesis study titled `The description of the basins and the natural resourcemanagement? describes the ecological precision of the natural sources and the possible risksthat can be caused from the artificial factors of the physical-biological-ecological propertiesof the natural sources in the basins. They have been specified by making the description of thebasis composed of the natural resources. The inner and outer dynamics formed the basis withreason-result relations have been put forth by displaying the integral relations of the affectprocess within itself and within each other. These properties of the basins have beenevaluated in terms of the 26 basins throughout the Turkey. The physical, biological andecological relations batch of natural resource mosaic of Turkey?s 26 basins by biotopenetwork and the region has been explained. As a result of these comparisons, the emphasizefalls on the importance of the 26 basins displaying various properties in terms of ecology. Inorder to provide the management of the basins within the protect-use context and thesustainability of the basis together with the natural resources in terms of country and region.And finally it has been tried to underline that the method of `Ecological Planning? is graduallyan indispensable method within the context of sustainable improvement and development ofthe country.