Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerin kaplama kaynağının incelenmesi
Study of restoration by welding of austempered ductile iron
- Tez No: 198926
- Danışmanlar: PROF. NURULLAH GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaplama kaynağı, Elektrik ark kaynağı, Küresel grafitli dökme demir
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖSTEMPERLENM Ş KÜRESEL GRAF TL DÖKME DEM RLER N KAPLAMAKAYNAĞININ NCELENMESUfuk ÇAKIRMakine Mühendisliği, Yüksek Lisans TeziÖstemperlenmiş küresel grafitli dökme demir (ÖKGDD), sahip olduğu mükemmel mekaniközelliklerinden dolayı son yıllarda önemli bir mühendislik malzemesi olarak ortayaçıkmaktadır. Bu özellikler, yüksek çekme dayanımı yanında iyi süneklik, iyi aşınma direnci,yorulma dayanımı ve kırılma tokluğunu kapsamaktadır. Bu araştırmanın amacı üretim veyakullanım sırasında hasara uğramış östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerin onarımve/veya kaplama (dolgu) kaynağının incelenmesidir. Çalışma iki bölüme ayrılabilir. Birincibölümde östemperleme işleminin, ökgdd' in mekanik özelliklerine ve mikroyapısına olanetkisine temas edilmektedir. kinci bölümde östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirinkaynağında erimiş bölge ve ısı tesiri altındaki bölgenin içyapı analizlilerine temasedilmektedir. Ökgdd'in üretiminde ve onarımında kaynağın önemine, kaynak prosedürüne,ökgdd ana metal ile kaynak metalinin mekanik özellikleri arasındaki farklılığa, kaynaklıbirleştirmede faz dönüşümünün ve içyapı karakteristiğinin önemine değinilmektedir. Ekolarak önısıtma, dolgu metali, ısı girdisi ve yüzey kaplama prosesi gibi proses değişkenleri deincelenmektedir.
Özet (Çeviri)
STUDY of RESTORATION by WELD NG of AUSTEMPEREDDUCTILE IRONUfuk ÇAKIRMechanical Engineering, M.S. ThesisAustempered ductile cast iron (ADI) has emerged as an important engineering material inrecent years because of its excellent mechanical properties. These include high strength withgood ductility, good wear resistance, fatigue strength and fracture toughness. The objective ofthis investigation is to study the restoration and/or hardfacing by welding of worn-out partsmanufactured from austempered ductile iron. The work may be divided into two sections. Thefirst deals with studying the influence of austempering process on microstructure andmechanical properties of ADI. The second deals with analyzing the welding of melting regionand heat-affected zone microstructures of austempered ductile iron (ADI). Importance ofwelding when the ADI castings need to be produced and repaired; Procedure of the welding;Difference in the mechanical properties of weld metal with ADI base metal; Assessment ofthe phase transformation and characteristics of the microstructure in the weld joint. naddition, process variables such as preheating, filler metarial, heat input and hardfacingprocess were studied.