3 eksenli CNC tezgah tasarımı ve uygulaması
3 axises CNC machine design and manufacturing
  1. Tez No: 198939
  2. Yazar: UTKU BÜYÜKŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CNC, CNC Freze, CNC Hesapları, CNC Maliyet, CNC, CNC Milling Machine, CNC Calculations, CNC costs
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada, üç eksenli CNC freze tezgahı, onu oluşturan parça ve malzemeler hakkındabilgi verilmiştir.CNC seçim kriterlerine değinilmiştir.Yeni bir CNC freze tezgahı tasarlanmıştır.Gövdenin konstrüksiyonu üç boyutlu çizilmiş, Visual Nastran programı kullanılarak gerilmeve sehim analizleri yapılmış, ayrıca sayısal hesaplamalarla desteklenmiştir.Her 3 eksen için de gerekli olan vidalı millerin modelleri saptanmış, tezgaha bir çalışma süresihedeflenmiş ve vidalı mil ile arabaların bu süreyi sağlayıp sağlayamadıkları kontrol edilmiş,sağladıkları görülmüştür.Tezgahın üzerine binen tüm kuvvet ve momentler tespit edilip, tüm eksen elemanları içinetkileri kontrol edilmiştir. Her eleman üzerine binen yüklerden yola çıkılarak elemanlarınrijitlikleri hesaplanmıştır.Her eksen için gerekli olan servo motor güçleri hesaplanmıştır. Motorların seçimi yapılmıştır.Güvenilir bir tasarıma ulaşılınca makine imal edilmiştir. Makine başarıyla çalıştırılmıştır.Makinenin imalatı sırasında karşılaşılan maliyetler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the information about CNC milling machine, its parts and its materials aregiven.The points of choosing a CNC is told.A new, 3 axis CNC milling machine is designed.Construction of the body is driven and the analyses are made with the program named VisualNastran. Also the mathematical calculations are given.The ballscrews an the linear carriage systems ( rail and the carriages ) for all 3 axises arebeing selected.A working life length for the machine is objected and compared with the components? lifedurations. It is seen that the components? lives will cover the machine?s estimated workingperiod.All forces and moments acting on all axises, are determined. By finding out the effects ofthese forces and moments on the components, the rigidity of ballscrews, joint parts, rails andcarriages are calculated.The power of the motors needed for all 3 axises are calculated. Motors are selected.The CNC milling machine is manufactured after reaching a reliable design. And the machineis put on work successfully.The costs of manufactoring the machine is given.