Series solution of the wave equation in optic fiber
Fiber optikte dalga denkleminin seri çözümleri
- Tez No: 198956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Moment Method, Galerkin Method, Mapped Galerkin Method, Solu-tions of Vector Wave Equations, Solutions of Eigenvalues.iv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu şalışmada, x â y uzayında mağnetik alanın vektürel dalga denklemi şüzümü işincs g o co u u charitalanmış Galerkin method uygulandı ve ilerleme sabiti elde edildi. Vektürel dalgas odenklemi, sonsuz x â y düzleminin birim kare uzerine dünüşumü yapılarak şüzüldü.u ü o usü u co u uCüzümde iki boyutlu Fourier seri aşılımı kullanıldı. Mod alanları ve dielektrik dalgaşo u cklavuzlarının ilerleme sabitleri hesaplandı. Calışmanın ilk kısmında, tüm hesaplamalarşs ubasamak tipi ï¬berlerde yapıldı. Matris üzdeğer denklemi şüzülerek, u â v ve x â yog co uuzayında enine mağnetik alanlar elde edildi. Bu sonuşlar kullanılarak bazı graï¬klerg cşizildi. Sonuşlar diğer nümerik tekniklerin sonuşları ve tam şüzümler ile uyumlu bu-c c g u c co ulundu. Bundan sonra x â y uzayında ilerleme sabiti, bu alan bileşenlerinden ko-slayca hesaplandı. Calışmanın ikinci kısmında, benzer hesaplamalar kırılma indisişsyarışapın fonksiyonu olan ï¬berlerde yapıldı.cAnahtar Süzcükler: Moment Metot, Galerkin Metot, Haritalanmış Galerkin Metot,ou süVektürel Dalga Denklemi Cüzümleri, Ozdeğer Cüzümleri.o şo u g şo uv
Özet (Çeviri)
In this study, the mapped Galerkin method was applied to solve the vector wave equa-tion based on Hâ ï¬eld and to obtain the propagation constant in x â y space. Thevector wave equation was solved by the transformation of the inï¬nite x â y plane ontoa unit square. Two-dimensional Fourier series expansions were used in the solutions.Modal ï¬elds and propagation constants of dielectric waveguides were calculated. In theï¬rst part of the study, all of the calculations were made in step index ï¬bers. Transversemagnetic ï¬elds were obtained in the u â v and x â y space through the solution ofthe matrix eigenvalue equation. Some graphics were plotted in the light of the resultsobtained. The results are found to be in accord with the results of other numericaltechniques and exact solutions. After that, the propagation constant in x â y space wascalculated with ease using the solution of the modal ï¬eld components. In the secondpart of the study, the similar calculations were made in graded index ï¬bers.