Application of interative techniques for electromagnetic wave scattering from dielectric random rough surfaces
Dielektrik rasgele dalgalı yüzeylerden elektromanyetik dalga saçılmasında iteratif yöntemlerin uygulamaları
  1. Tez No: 198977
  2. Yazar: KIVANÇ İNAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAKUR BEHÇET ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Random Rough Surface Scattering, Method of Moments (MoM), Forward-Backward Method (FBM), Conjugate Gradient Squared Method (CGS), BiConjugate Gradient Stabilized Method (Bi-CGSTAB), Quasi Minimal ResidualMethod (QMR), Normalized Radar Cross Section (NRCS).iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Mobil radyo planlaması geniş yüzey yapılarında elektromanyetik alan kuvve-sutinin doğru tahminini sağlamaktadır. Ancak klasik moment yüntemi, (MoM),g g oyüzey bilinmeyenleri şok fazla olduğu zaman, şozümleme yükünün O(N 3 ) ol-u c g cü u uuumasından dolayı şok dalgalı ve elektriksel olarak geniş yüzeylerde uygun ol-c su˙mamaktadır. Iteratif yaklaşımlar, elektromanyetik problemlerin daha hızlısşüzümlemeleri hususunda oldukşa etkilidir. Bu yüntemler kullanılarak, şozümco u c o cü u2yükü O(N ) olan şok doğru sonuşlar elde edilebilir. Bu tezde, sabit iter-uu c g c˙atif yüntemlerden Ileri-Geri Metodu ve sabit olmayan iteratif yüntemlerdeno oKısmen Minimum Kalan, Bi-Eşlenik Gradyan Stabil ve Eşlenik Gradyans sKareli yüntemlerinin dielektrik rasgele dalgalı yüzeylerdeki elektromanyetik dalgao usaşılmaları uygulamalarına yer verilmiştir. Ayrıca bu şozümleme teknikleri, en iyic s cü uşüzümleme metodolojilerini ifade etmek işin gerşek yüzeyleri yansıtan birşok pro-co u c c u cfil işin karşılaştırılmıştır. Bunlarla birlikte bu tezde kullanılan iteratif yüntemlerinc ss s obaşarısı ve doğruluğu, yüntemler vasıtasıyla elde edilen normalize edilmiş radars g g o skesit alanlarının, numerik olarak kesin sonuş olan MoM'un uygulanmasıyla bulu-cnan normalize edilmiş radar kesit alanlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.s ss g s˙Anahtar süzcükler : Rasgele Dalgalı Yüzey Saşılması, Moment Yüntemi, Ileri-Geriou u c oYüntemi, Kısmen Minimum Kalan Yüntemi, Bi-Eşlenik Gradyan Stabil Yüntemi,o o s oEşlenik Gradyan Kareli Yüntemi, Normalize Edilmiş Radar Kesit Alanı.s o sv
Özet (Çeviri)
Mobile radio planning requires accurate prediction of electromagnetic fieldstrengths over large terrain profiles. However the conventional method of mo-ments (MoM) becomes unsuitable for electrically large rough dielectric surfaces,because of the O(N 3 ) computational cost due to the large number of surfaceunknowns N . Iterative Methods are beneficial methods for faster electromag-netic problem solutions. By using such methods, very accurate results can beachieved, causing a computational cost of O(N 2 ). In this work, among the sta-tionary iterative methods; Forward-Backward Method (FBM), and among thenonstationary iterative ones; Conjugate Gradient Squared (CGS), BiConjugateGradient Stabilized (Bi-CGSTAB) and Quasi Minimal Residual (QMR) Methodsare presented to investigate the electromagnetic wave scattering from dielectricrandom rough surfaces. These techniques are compared to each other over variouskinds of surface models that reflect the real terrains to find out the best solutionmethodologies. Furthermore, efficiency of the methods are assessed by compar-ing the obtained scattering results, normalized radar cross sections (NRCS) ofthe surfaces considered, with the numerically exact ones computed by employingthe MoM.