Dağıtım transformatörlerinin bağlantı gruplarına göre harmonik simulasyonu
Harmonic simulation of distribution transformers due to the connection groups
- Tez No: 198990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLAN İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç kalitesi, güç sistem harmonikleri, güç sistem harmoniklerininMatLab Simulink modellenmesi, harmonik standartlar, IEEE 519-1992, harmonik kaynaklar, harmoniklerin filtrelenmesi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Elektrik enerjisi için güç kalitesi en önemli faktörlerden biri olarak , gerilim, akım ve frekansbüyüklüklerinde meydana gelen sapmalardır. Güç kalitesinin önemli bir kısmı olanharmonikler, teknolojinin güç elektroniği ve yarı iletken aygıtların kullanımını gerektirerek vearttırarak gelişmesiyle önemli bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.Harmonikler sinüs dalga şeklindeki bozulmalar olarak transformatörler, generatörler, motorlargibi demir nüveli elektrik makinaları, doğrultucular ve diğer nonlineer cihazların kullanımıylaelektrik sisteminin sinüsoidal özelliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Bu yükler sistemeharmonik enjekte ederek, elektrik tesisleriyle bu tesislere bağlı tüketici ekipmanlarına zararvermekte veya tamamen işlemez hale getirmektedir.2010 yılı için yapılan tahminlere göre üretilen gücün % 50'si yarı iletkenlerle kontroledilecektir, dolayısıyla bu nonsinüsoidal oluşum daha fazla güç faktörü düzeltmekapasitörünün endüstride kullanılması anlamına gelecektir. Rezonans frekansınındüşürülmesiyle güç sistemleri doğal frekansa daha duyarlı hale gelecektir ve bu yüklertarafından üretilen harmonik akımlardan daha etkilenir bir hal alacaktır. Bu, harmonik olayıiçin bugün ve gelecekte artarak önem gösterilmesi gereken en önemli bir güç kalitesi problemiolduğunu belirtmek açısından yeterli bir kanıttır.Bu çalışmada dağıtım transformatörlerinin Dyn1, Dyn11 ve Yyn bağlantı gruplarınınharmonik olayına etkilerinin neler olduğu hedeflenmiş olup, nonlineer yük kompozisyonu ilebir OG/AG sistem içerisinde farklı durumlar için MATLAB Simulink ile modellenerek buetkiler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As one of the most important factors for electricity energy, the power quality are thedeviations which are occuring on voltage, current and frequency quantities. Harmonics whichis the most important part of the power quality, development of technology with necessity andincreasing useage of power electronics and semi conductor devices, is coming to existance animportant problem.Harmonics as the distortions of sine wave form that cause with useage of transformers,generators, motors like iron nucleus electric machines, rectifiers and the other nonlineerdevices loosing of sine property of electrical systems. These loads as injecting harmonics tothe system, damage electrical plants connected consumer equipments and bring not workingcompletely.For year of 2010, according to the estimations % 50 of produced power will be controlledwith semi conductors, thus this nonsinüsoidal formation is becoming the meaning of useageof more power correction capacitors in the industry. With decreasing of resonance frequency,power system are becoming more sensitive case to the nature frequency and more affectedsituation off harmonic currents which are produced by these loads. For harmonic event, this isan enough proof to state that it is the most important power quality problem today andtomorrow increasing to be taken with an importance.In this study the effects of Dyn1, Dyn11 and Yyn connection groups of distributiontransformers to the harmonic phenomenon are targeted and for different cases in a MV/LVsystem with nonlinear load composition modelled with MATLAB Simulink, this effectsviewed.