Mobil hidrolik krenin bilgisayar ortamında tasarlanması ve kontrol sistemlerinin incelenmesi
Design of a mobile hydraulic crane in CAD environment and study of it's control devices
- Tez No: 199001
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BOĞOÇLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mobil Hidrolik, Kren, Parametrik, CAD, Mobile hydraulic, crane, parametric, CAD
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETGünümüzde makinaların bilgisayar ortamında tasarlanması ve çalışmalarının simüle edilmesi,zaman ve paradan tasarruf sağladığı gibi, çıkabilecek problemlerin önceden görülebilmesinisağlar. Çalışmamda, mobil hidrolik bir krenin, bilgisayar ortamında 3 boyutlu parametrikmodeli Pro-Engineer'da tasarladıktan sonra, sözkonusu kren için gerekli hidrolik elemanlarseçilmiştir. Oluşturulan model dinamik, statik ve yapısal analizlerde kullanıldığı gibi, klasikhesap yöntemleri için de hassas bir referans olmaktadır. Bilgisayar analizleri ile elde edilensonuçların, klasik hesap yöntemleriyle doğrulanması, modelin güvenilirliliğini ortayakoymuştur. Ancak bazı yapısal analizlerde gerçek koşulları simüle etmek çok zor ve hatalısonuçlar elde etme riski olduğundan, bu gibi durumlarda klasik hesaplarda kullanılanyöntemlere başvurulmuştur. Yapılan analizler sonucu, konstrüksiyondaki eksiklikler, hatalargeriye dönülerek düzeltilmiş, bu sayede ayrıca modelin parametrik olmasının faydasıgörülmüştür.İkinci aşamada, konstrüksiyonu tamamlanan kreni hareket ettirecek hidrolik sistem dizaynedilmiş, bu noktada da, gerekli hidrolik silindirlerin sistem üzerine yerleşimi model üzerindekontrol edilmiştir. Model, tekrar geriye dönülerek, hidrolik elemanların yerleştirilebileceğişekilde düzeltilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDesign and simulation of mechanical systems in CAD environment is not only a cost and timeeffective way but also helps us to foreseen the design problems. After modelling a mobilehydraulic crane by using Pro/Engineer software, I?ve selected the hydraulic control devices forthe model. The 3D parametric model is used for dynamic, static and finite element analysis andalso a reference part for conventional calculations.Validation of the software resuts with theconventional calculations, shows us the reliabiliy of the CAD model. However, with some ofthe finite element analysis? it?s very hard to simulate the real conditions and there is always arisk of uncorrect results. To prevent this, sometimes for certain calculations, conventionalmethods are used. By the help of the analysis, the weak designed parts of the construction isrectified quickly, and parametric design of the model contributed to this modifications.In the second case, after finishing the CAD model, I?ve designed the hydraulic system that willmove the crane. At this point, I?ve checked the clearences and packaging of the actuators andmade neccessary modifications easily by the help of parametric modelling.