Yüksek sıcaklık etkisinde beton davranışı
Effect of high temperature on concrete behaviour
- Tez No: 199002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NABİ YÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basınç dayanımı, beton, puzolan, renk, yüksek sıcaklık, Compressive strength, concrete, pozzolan, color, high temperature
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yüksek Sıcaklık Etkisinde Beton DavranışıNesil MAHSANLARÖZETHerhangi bir nedenle yüksek sıcaklık etkisine maruz kalan betonarme elemanlardabetonun ve çeliğin mekanik ve fiziksel özelliklerinde değişiklikler meydana gelir. Budeğişikliklerin sonucu olarak betonda çatlama ve parça atma gözlenirken aderanstaönemli kayıplar oluşmaktadır. Bu nedenle yangın gibi yüksek sıcaklık etkisine maruzkalmış yapıların onarım veya yıkımına karar vermeden önce yapının son durumunundoğru değerlendirilmesi gerekir.Bu çalışmada yüksek sıcaklığın ve söndürme türünün betonun fiziksel ve mekaniközelliklerine etkileri deneysel olarak araştırılmıştır. Bu amaçla CEM I 42.5 R çimentosu,silis esaslı agregalar ve %10 ikameli olarak katılan silis dumanı, uçucu kül, cüruf gibifarklı puzolanlar kullanılarak üretilen betonlar 100, 200, 300, 600, 900 ve 1200ºC gibifarklı sıcaklıklara maruz bırakılmış, soğutma işlemi havada ve suda olmak üzere ikigrupta gerçekleştirilmiştir. Oda sıcaklığına kadar soğutulan numunelerde kontroldeneyleri yapılmış, aynı numunelerde rengin bileşenleri olan tür, değer ve doymuşluk,tayfsal ışık ölçer ile sayısal olarak belirlenmiştir.Deney sonuçlarından, yüksek sıcaklık etkisinde kalan betonun basınç dayanımındameydana gelen değişim ile, rengin tür bileşeninde meydana gelen değişimin paralellikgösterdiği tespit edilmiştir. Betonun basınç dayanımı değişimi ile renk değişimi arasındailişki kurulmuştur. Bu ilişkiden yararlanılarak yüksek sıcaklık etkisine maruz kalanyapılarda renk ölçümü yapılarak elemanın maruz kaldığı sıcaklık derecesi ve basınçdayanımında meydana gelen kayıplar hakkında fikir edinilebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Effect of High Temperature on Concrete BehaviourNesil MAHSANLARABSTRACTThe physical and mechanical properties of reinforced concrete structures change if theyare exposed to high temperatures. The changes in the properties of the reinforcedconcrete causes cracks and spalls which weakens the bonds between the bar and theconcrete. Therefore, before deciding whether structures exposed to high temperaturesshould be repaired or demolished, their final state should be carefully examined.In this study, the effects of temperature and cooling regimes on the physical andmechanical properties of the concrete were observed. The concrete production was madewith CEM I 42,5 R cement, siliceous aggregates, silica fume, fly ash and slag. Mineraladmixtures replaced 10 % cement by weight. These concretes were exposed to 100, 200,300, 600, 900 and 1200 ºC. Samples cooled to the room temperature in water and in air.Control tests were applied on these samples and Munsell Color System components hue,value and chroma were measured by spectrophotometer.Test results showed similarities in the change of compressive strength and color ofconcrete which exposed to high temperature. A relationship is established betweencompressive strength and the color change of concrete. This relationship is expected toshow us residual strength of the concrete and the temperature that it was exposed to,based on the color measurements taken from the concrete structure.