Beton yol uygulamasında kullanılan betonun asit ve yüksek sıcaklık etkilerine karşı dayanıklılığı ile fiziksel ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the resistance of concrete used in concrete road applications to acid and high temperature effects and its physical and mechanical properties
  1. Tez No: 1013953
  2. Yazar: MERVE MEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton kaplama, Rijit kaplama, Concrete pavement, Rigid pavement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, beton yol kaplamalarında kullanılan betonun agresif çevre koşulları altındaki dayanıklılık performansını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında hazır beton santralinden temin edilen C30/37 dayanım sınıfına ait beton numuneleri standart koşullarda kalıplanmış. 7, 14 ve 28 günlük kür sonunda referans numunelerin mekanik ve fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada, 28 günlük standart su kürünü tamamlayan numuneleri % 5 Hidroklorik Asit (HCl) çözeltisinde 7, 14 ve 28 gün süreyle bırakılarak asit saldırısının betonun fiziksel ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, birim hacim ağırlık, su emme, porozite ve ağırlık kaybı değerleri değerlendirilmiştir. Bununla birlikte 28 günlük su kürünü tamamlayan numuneler beton yollarda araç kazası sonrası yangını temsil etmek amacıyla 200 °C, 400 °C ve 600 °C yüksek sıcaklık seviyelerine maruz bırakılmıştır. Numunelerin yüksek sıcaklık etkisi sonrasında fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişimleri belirlenmiştir. Deney sonuçları, asit saldırısı ve yüksek sıcaklık etkisinin betonun dayanıklılık performansı üzerinde belirgin etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Asit saldırısı süresinin artmasıyla birlikte betonun basınç dayanımında azalma meydana geldiği, betonda kullanılan CEM II/A-S 42.5 R tipi Portland cüruflu çimentonun puzolanik etkisine bağlı olarak fiziksel özelliklerinde ise değişimler gözlemlendiği belirlenmiştir. Yüksek sıcaklık etkisinde ise 400 °C ve üzerindeki sıcaklıklarda betonun mekanik özelliklerinde belirgin dayanım kayıpları meydana gelmiştir. Çalışma sonuçları, beton yolların hizmet ömrü boyunca maruz kalabileceği ekstrem koşullar altındaki davranışına dair kritik veriler sunarak, dayanıklılık esaslı üstyapı tasarımlarına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the durability performance of concrete used in concrete road pavements under aggressive environmental conditions. As part of the study, concrete specimens of strength class C30/37, obtained from a ready-mix concrete plant, were cast under standard conditions. The mechanical and physical properties of the reference specimens were determined at the end of 7, 14 and 28 days of curing. In the research, samples that had completed the standard 28-day water cure were left in a 5% hydrochloric acid (HCl) solution for 7, 14 and 28 days to investigate the effects of acid attack on the physical and mechanical properties of the concrete. In this context, compressive strength, tensile strength at fracture, unit weight, water absorption, porosity and weight loss values were evaluated. Furthermore, samples that had completed the 28-day water curing were exposed to high temperature levels of 200 °C, 400 °C and 600 °C to simulate a fire following a vehicle accident on concrete roads. Changes in the physical and mechanical properties of the specimens following exposure to high temperatures were determined. The test results have shown that acid attack and high-temperature effects have a significant impact on the durability performance of concrete. It was determined that as the duration of acid attack increased, there was a decrease in the compressive strength of the concrete, whilst changes in its physical properties were observed due to the pozzolanic effect of the CEM II/A-S 42.5 R Portland slag cement used in the concrete. Under high-temperature conditions, significant strength losses in the concrete's mechanical properties occurred at temperatures of 400 °C and above. The study results provide critical data on the behaviour of concrete pavements under extreme conditions to which they may be exposed throughout their service life, thereby contributing to durability-based pavement design.