Dalgakıranlarda risk analizi ve BREAKWAT uygulaması
Risk analyses in rubble mound breakwaters and BREAKWAT application
- Tez No: 199008
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taş Dolgu Dalgakıranlar, Risk analizi, Hasar olasılığı, Hasar moduxv, Rubble Mound Breakwaters, Risk analysis, Risk assessment, Failure probability, Failure modexvi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZETRisk Analizi bir ürün, sistem veya alanın ve özelliklerinin doğal riskleriyle birlikte uygunçevre şartlarında toplu analizi için izlenen sistematik bir yöntemdir. Bu çalışmada, riskanalizinin kıyı yapıları ile ilgili genel kavramları ve analiz için kullanılan farklı hesaplamayöntemleri teorik ve uygulamalı olarak açıklanmıştır. En önemli kıyı yapılarından olandalgakıranların hasar modları ve yapısal özellikleri açıklanarak risk analizine temel oluşturan1. ve 2.Seviye olasılık yöntemleri açıklanarak farklı tip - özellikle tüm dünyada sıklıklakullanılan taş dolgu dalgakıranlar - yapılar için tasarım ifadeleri verilmiştir.Uygulama olarak İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e açılan kesiminde bulunan Karaburunbalıkçı barınağı incelenerek, farklı koşul ve tasarım ömürleri için yapının hasar olasılıkları 1.ve 2.Seviye olasılık yöntemleri ve BREAKWAT 3.0 programı kullanılarak bulunmuştur.Sonuçlar her yöntem için farklı tasarım koşulları altında hasar olasılığını gösterecek şekildeayrı ayrı grafikler halinde verilmiş ve daha sonra aynı grafikler üzerinde birbirleriylekarşılaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTRisk assessment has been defined as ?a systematic method of the integrated analysis of risksinherent in a product, system or plant and their significance in an appropriate context?. Thetheoretical and practical methods used for the calculations and the general concept for the riskanalysis were presented in this research work. The failure modes and structural behaviors ofthe most important coastal structures were described. Furthermore, the basic theory of riskanalysis involved in Level 1 and Level 2 methods were described and the formulae of thearmour responses were given especially for the rubble mound breakwaters which are mostcommonly built around the world.The Karaburun fishery harbour breakwater on the Blacksea coast located in the northwest ofİstanbul was examined and a risk analysis implementation was carried out for different statesand required service life times by using Level 1, Level 2 methods and the BREAKWAT 3.0software. The results related to each method were presented graphically - showing the failureprobabilities against different design approaches - in terms of comparing with each other andthen interpreting.