Taşıyıcı elemanlarda mukavemetin artırılması için kesit araştırılması ve betonun çekme gerilmesinin hesaba dahil edilmesi
Researching the cross section in order to increase the resistance of carrier element and putting the concrete tension strength in calculation
- Tez No: 199017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM GÜRALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Resistance moment, the tensile strength of concrete
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZETBu tez çalışmasında, alanları birbirine eşit farklı dikdörtgen kesitlerin mukavemetmomentlerini kıyaslayarak, en elverişli kesit bulunması araştırılmıştır. Kare, inceçıkıntılı dikdörtgen ve dairenin uçlarından kesilmeleri ile daha fazla burulma momentiaktardıkları görülmüştür. Eşit mukavemetli kiriş kesitleri ile de ne kadar tasarrufsağlandığı araştırılmıştır. Yine üniform mukavemet sağlanarak malzemeden sağlanantasarruf incelenmiştir. Plastik esaslı yapı malzemelerin kullanımı, polimer çubukların veperlit kullanımının avantajları belirtilmiştir.Ayrıca kırk katlı bir betonarme binanın, perdeli ve kolon-kiriş sistemli çözümleriyapılarak karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak; betonun çekme gerilmesinin hesaba dahil edilmesi ile kırk katlı bir binadane kadar donatı azalması olduğu gösterilmiştir.Anahtar Kelime: Mukavemet momenti, betonun çekme gerilmesi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this thesis, most economically convenient selection of cross section by comparingvarious rectangular cross section?s strength moments are researced. How much saving isgenerated relating to square, thin projecting rectangle cross section and changing innerand outer diameter proportions by cross section decrease and twist from the edges of thecircle are researced. How much saving is generated by using the material which willprovide uniform strength, importance of steel fence and it?s advantages. Thespecifications of plastic construction materials, the advantages of using fiber reinforcedpolymer beam and perlite.Moreover, the results of using both concrete curtain and column-beam system arecompared in a 40 storey concrete building.As a result, putting the concrete tension strength in calculations will cause importantdecrease steel among in tall buildings.