Fabrication and optimization of rf-SQUID and SQUID integration assembly for high resolution magnetic imaging systems
Yüksek çözünürlüklü manyetik görüntüleme sistemleri için, rf-SQUID ve SQUID entegrasyon bağlama üretim ve optimizasyon
- Tez No: 199028
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHDİ FARDMANESH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Physics and Physics Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Superconductor, YBCO, Josephson Junction, Step Edge junction, Bicrystal junction, rf-SQUID, Scanning SQUID microscope.iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Süperiletken Kuantum Girişim Aygıtları veya SQUID'ler, manyetik alanu sâ21algılamada yaklaşık 10 Wb şozünürlükle şimdiye kadar bilinen en hassass cü u u u saygıtlardır ve ceşitli alanlarda sayısız uygulamaları bulunmaktadır. Bu sensürlerişs oüzellikle sıvı nitrojen sıcaklığında koruyucu kılıfı olmayan ortamlarda, nanoo gyapıları algılamak amacıyla uygulamak veya antikor-antijen belirleme deney-lerinde kullanmak işin, SQUID'lerin yüksek SNR ve düşuk arka plan manyetikc u us üalan duyarlılığına optimize edilmesi gerekmektedir. Bu araştırma calışması ve tezg s şsişin ana amaş, HTc rf-SQUID'lerin karakterizasyonu ve optimize edilmesi sonu-c ccunda yüksek alan duyarlılığı ve yüksek uzaysal şozünürlülüun elde edilebilme-u g u cü u u u uüsidir.Bu şalışma süresince rf-SQUID'ler, SEJ ve Bi-kristal teknoloji kullanılarakcs uuretilmiştir ve yukarıda bahsedilen karakterizasyonlar işin en iyi şekilde op-ü s c stimize edilmiştir. Bir sonraki adımda, optimize edilmiş sensürler büyle birs s u usistemin kurulumundan unce ve sonrasına bağlı olarak problemlerin tamamenü garaştırılmasından sonra bir gürüntüleme sistemine entegre edilmiştir. SQUID sıvıs uu u sazot ortamındayken, urnek oda sıcaklıı sınırlarında tutularak, yüksek alan has-ü usasiyeti ve yüksek uzaysal şüzünürlüklü manyetik gürüntü elde edebilmek amaıylau co u u u u ou ufarklı SQUID mikroskop sistemleri tasarlanmış, uretilmiş ve test edilmiştir.sü s sGeliştirilen sistemleri kullanarak oda sıcaklığındaki orneğin manyetik gürüntüsüs g üg ou uuyaklaşık olarak 100f T / (Hz) sınırı işerisinde bir hassasiyetle ve yaklaşık 100µms c suzaysal cüzünürlük elde edilmesi başarılmıştır.şo u u u s sAnahtar süzcükler : Süperiletken, YBCO, Josephson kavşak, Step Edge kavşak,ou u s sBi-Kristal Kavşak, rf-SQUID, SQUID tarama mikroskoplar.sv
Özet (Çeviri)
Superconducting QUantum Interference Devices or SQUIDs are by far themost sensitive devices known for sensing magnetic ï¬ux down to a resolution ofabout 10â21 Wb and ï¬nds innumerous applications in various ï¬elds. In order toapply these sensors to sense nano structures or to use in antibody or antigenammunoassay experiments, especially in unshielded environments at Liquid Ni-trogen temperatures, one needs to optimize the SQUIDs for high SNR and lowbackground magnetic ï¬eld sensitivity. The chief motivation for this research workand this thesis is to optimize and characterize HTc rf-SQUIDs so that high ï¬eldsensitivity and high spatial resolution could be obtained.During the course of this study, rf-SQUIDs were fabricated using SEJ and Bi-crystal technology and optimized for the above mentioned characteristics. In thenext stage, these optimized sensors were integrated into an imaging system aftera thorough investigation on problems related to the front-end assembly of sucha system. Diï¬erent SQUID microscope systems have been designed, fabricated,and tested in order to achieve high ï¬eld sensitivity and high spatial resolutionmagnetic imaging under the constraint of keeping the sample at room tempera-ture, while the SQUID is in Liquid Nitrogen Temperature. Using the developedsystems, magnetic imaging of room temperature samples with sensitivities inâthe range of about 100f T / (Hz) and spatial resolution of about 100 µm wereachieved.