Beam search algorithms for the mixed-model assembly line sequencing
Karışık modelli montaj hattı sıralama problemi için ışın taraması algoritmaları
- Tez No: 199030
- Danışmanlar: PROF.DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karışık modelli montaj hattı sıralama, Işın Taraması, Mixed-Model Assembly Line Sequencing, Beam Search
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖzetKARIŞIK MODELL MONTAJ HATTI SIRALAMA PROBLEM Ç N IŞINTARAMASI ALGOR TMALARIYasin GöçgünEndüstri Mühendisliği Yüksek LisansTez Yöneticisi: Prof. hsan SabuncuoğluTemmuz 2005Bu tezde, şu belirtilen amaçları göz önüne alan karışık modelli montaj hattısıralama problemini incelemekteyiz: son montaj hattı üzerinde 1) parça kullanımıve 2) iş yükü dengelenmesi. Bu problem için Işın Taraması algoritmalarıönermekteyiz. Geleneksel Işın Tarama yönteminden farklı olarak, önerilenalgoritmalar bilgi değiştirme ve geri izleme yeteneğine sahiptir. Önerilenalgoritmaların performansları literatürdeki sezgisel yöntemlerinki ilekarşılaştırılmıştır. Sonuçlar, önerilen yöntemlerin halihazırdaki yöntemlerdengenelde üstün olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada ayrıca ayrıntılı bir kaynakçaverilmektedir.
Özet (Çeviri)
AbstractBEAM SEARCH ALGORITHMS FOR THE MIXED-MODEL ASSEMBLYLINE SEQUENCING PROBLEMYasin GöçgünM.S. in Industrial EngineeringSupervisor: Prof. hsan SabuncuoğluJuly 2005In this thesis, we study the mixed-model assembly line sequencing problem thatconsiders the following objectives: 1) leveling the part usage, and 2) levelingworkload on the final assembly line. We propose Beam Search algorithms for thisproblem. Unlike the traditional Beam Search, the proposed algorithms haveinformation exchange and backtracking capabilities. The performances of theproposed algorithms are compared with those of the heuristics in the literature. Theresults indicate that the proposed methods generally outperform the existingheuristics. A comprehensive bibliography is also provided in this study.