Optimum design of grillage systems using harmony search algorithm
Izgara sistemlerin harmoni arama yöntemi kullanılarak optimum boyutlandırılması
- Tez No: 199041
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET POLAT SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optimum yapısal tasarım, Harmoni arama yöntemi, minimum ağırlık, aramatekniği, kombinasyonal optimizasyon, ızgara sistemler, Optimum structural design, harmony search algorithm, minimum weight, searchtechnique, combinatorial optimization, grillage systems
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Optimum tasarım algoritmasına dayalı harmoni arama yöntemi ızgara sistemlerinboyutlandırılması için sunulmaktadır. Bu sayısal optimizasyon tekniği, bir müzisyenin daha iyibir müzikal uyum arayışı içinde uygulamaya çalıştığı müzikal performans sürecinebenzetilmektedir. Örneğin jazz doğaçlaması, optimum çözüme ulaşmaya çalışan optimum tasarımsürecine benzer şekilde, müzikal açıdan tatmin edici uyumu bulmayı amaçlar. Tasarımalgoritması LRFD-AISC (Load and Resistance Factor Design-American Institute of SteelConstruction) uygulaması sonucu oluşan yer değiştirme ve dayanım sınırlamalarını göz önünealmaktadır. Harmoni arama yöntemi LRFD-AISC'de verilen 272 farklı W-profili arasındanızgara sistemin enine ve boyuna kirişleri için uygun profili seçer böylece LRFD'de tanımlanantasarım sınırlamalarısağlanır ve sistemin ağırlığı minimuma indirgenir. Tasarım örneklerininsayısı sunulan algoritmanın etkinliğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Harmony search method based optimum design algorithm is presented for the grillage systems.This numerical optimization technique imitates the musical performance process that takes placewhen a musician searches for a better state of harmony. For instance, jazz improvisation seeks tofind musically pleasing harmony similar to the optimum design process which seeks to find theoptimum solution.The design algorithm considers the displacement and strength constraints which are implementedfrom LRFD-AISC (Load and Resistance Factor Design-American Institute of SteelConstruction). It selects the appropriate W (Wide Flange)-sections for the transverse andlongitudinal beams of the grillage system among 272 discrete W-section designations given inLRFD-AISC so that the design limitations described in LRFD are satisfied and the weight of thesystem is confined to be minimal. Number of design examples is considered to demonstrate theefficiency of the algorithm presented.