Optimum design of trusses using the sequential quadratic programming with the sensitivity analysis based on the skyline technique
- Tez No: 12808
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SUHA ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal optimizasyon, tasarım d uyar lılık analizi, yapısal sentez, optimum tasarım, uzay kafesleri, Structural optimization, design sensitivity analysis, structural synthesis, optimum design, trusses
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
UZAY KAFESLERİN ARDIŞIK İKİNCİ DERECE PROGRAMLAMA VE UFUK LÎMÎTİ YÖNTEMİNE DAYALI DUYARLILIK ANALÎZÎ ÎLE OPTİMUM TASARIMI ÖZSOY, ihsan Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Süha ORAL 133 Sayfa, Ocak 1991 ÖZET Kafes ağırlıkları, gerilme, yer değiştirme, doğal frekans, lokal ve sistem burkulma sınırları altında birden çok yükleme için minimize edilmiştir. Kafes, sonlu elemanlar yöntemiyle modellenmekte ve ardışık ikinci derece programlama yöntemine dayalı bir paket program ile optimize edilmektedir. Bu çalışmada, tasarım uzayında analitik türevler kullanılarak bir tasarım duyarlılık analiz programı geliştirilmiştir. Sistem matrisleri ufuk limiti depolama tekniği kullanılarak bilgisayarda vektör formunda saklanmaktadır. Ufuk limiti depolama sırasında yaratılan adres vektörleri duyarlılık analizinin verimli şekilde yapılması için kullanılır.Hazırlanan tasarım paketinin yakınsaması ve hassasiyeti standard test problemleri çözülerek değerlendirilmiştir. Test problemlerinde karşılaştırma kolaylığı açısından ilgili referanstaki birim sistemi kullanılmıştır. Okuyucuların kolaylığı için teze bir dönüşüm tablosu eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
OPTIMUM DESIGN OF TRUSSES USING THE SEQUENTIAL QUADRATIC PROGRAMMING WITH THE SENSITIVITY ANALYSIS BASED ON THE SKYLINE TECHNIQUE ÖZSOY. İhsan Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Suha ORAL 133 Pages, January 1991 ABSTRACT The weight of the trusses is minimized under the stress, displacement, natural frequency, and local and system buckling constraints for multi-load conditions. A sequential quadratic programming package is used as an optimizer and the finite element discretization is used for the analysis. In this study, a design sensitivity analysis program is developed in the design space using analytical gradients. The system matrices are stored in vector form by using the skyline storage technique. The various address arrays formed during the skyline storage are then used to perform sensitivity analysis efficiently. Standard test problems are solved to assess the convergence and accuracy of the present design package. mIn all test problems, the unit system of the relevant reference is used for the ease of comparison. A unit conversion table is included in the thesis for convenience of the reader.