An approach on dilution and ore recovery/loss calculations in mineral reserve estimations at Çayeli mine, Turkey
Çayeli madeni, Türkiye'deki cevher rezervi tahminlerinde pasa karışımı ve cevher kazanımı/kaybı hesaplamaları üzerine bir yaklaşım
  1. Tez No: 199054
  2. Yazar: NİHAT SOYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Pasa Karışımı, Cevher Kazanımı, Reserv, Maden Dizayni, Dilution, Recovery, Mineral Reserve, Mine Design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Pasa karışımı ve cevher kazanımı / kaybı, mineral rezervleri hesaplamalarındaönemli bir rol oynar. Her bir yüzdelik pasa karışımındaki artış ve cevher kazanımındakiazalış, rezervin ekonomik değerini olumsuz yönde etkiler. Bu parametreler, temel olarakmaden tasarımına ve cevher üretim uygulamasına bağlı olarak değişir.Bu çalışmada, pasa karışımı ve cevher kazanımı / kaybı hesaplamaları içingeliştirilen bir yaklaşım verilmistir. Paket programda (MineSight) yapılan madentasarımı sistemlerinin ve yeni geliştirilmiş Boşluk Geometrisi Ölçüm Tekniğinin (CMS)katkıları bu çalışmada anlatılmıştır. Amaç, yeni yaklaşımı eski sistemle (varsayımlarlayapılan hesaplama) mukayese etmek ve mineral rezervi tahminlerini en uygun şekildehesaplamaktır.Sonuçlar, reserv hesaplamalarında kullanılan yeni yaklaşımın, eski sistemlekarşılastırıldığında, gerçekleşen rakamlara tonaj bazında ~1.6% ve tenör bazında da yine~1.6% (bakır ve çinko için) daha yakın değerler verdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Dilution and ore recovery/loss have an important role in calculation of mineralreserves. Each percent increase in dilution and decrease in recovery negatively affectseconomic value of the reserve. These parameters are mainly controlled by the quality ofthe mine design and stoping practice.This study provides an approach developed for dilution and recovery/ore losscalculations. The contribution of mine design software (MineSight) and the recentsurvey technique called Cavity Monitoring System (CMS) were presented in this study.The purpose was to compare the new approach with the old system where thecalculations had been done according to some assumptions and to optimize mineralreserve estimation process.Results indicate that the new approach used in reserve estimation process gives~1.6% closer tonnages to the actual numbers and the grades are both ~1.6% closer to theactual values numbers when compared with the old system.