Quality assessment of the armourstones for some Black Sea rubble mound breakwaters
Bazı Karadeniz kaya dolgu dalgakıranları için anroşmanların kalite değerlendirmesi
  1. Tez No: 199053
  2. Yazar: UTKU AHMET ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAMER TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anroşman, Bartın, Dayanıklılık, Kalite, Kaya dolgu dalgakıran, Zonguldak, Armourstone, Bartın, Durability, Quality, Rubble mound breakwater, Zonguldak
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÖZBAZI KARADENİZ KAYA DOLGU DALGAKIRANLARI İÇİNANROŞMANLARIN KALİTE DEĞERLENDİRMESİÖzden, Utku AhmetBaskın dalga etkisi yüzünden özellikle kış aylarında, Karadeniz kıyı şeridioldukça tehlikeli bir bölgedir. Bu nedenle, gemi barınağı olarak kullanılan kayadolgu dalgakıranları özellikle balıkçılar için hayati önem taşıyan yapılardır.Dalgakıranın inşaatı için iyi kalite ve dayanıklı anroşman gerekmektedir. Kayadolgu dalgakıranlarının doğası gereği, bu yapıların inşasında değişen boylarda vetipte anroşman kullanılır. Bu anroşmanlarda zaman içinde oluşabilecek önemlimiktarda aşınma ve parçalanma, dalgakıranın ciddi hasarlar görmesine nedenolabilmektedir. Bu nedenle, dalgakıranlarda kullanılan anroşmanın dayanımının vekalitesinin belirlenmesi önemlidir.Bu tezde, kalitelerinin ve uzun dönem dayanımlarının belirlenmesi için beşfarklı taş ocağından alınan ve Hisarönü (Bartın), Tarlaağzı (Bartın) ve Alaplı(Zonguldak) kaya dolgu dalgakıranlarında kullanılan anroşmanların özellikleri hemarazi hem de laboratuvar ortamında incelenmiştir.Yapılan arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda, Kavakdere, Kavukkavlağıve Tarlaağzı kireçtaşları iyi (dayanıklı); öte yandan Çömlekçikuyu andezitinin ortaderecede, Kıran kumtaşının ise zayıf olduğu bulunmuştur. CIRIA/CUR, RDId,RERS ve ıslak-kuru dayanım oranı sınıflandırmalarının arazi gözlemleri velaboratuar sonuçlarıyla uyumlu olduğu görülmüştür. Öte yandan RDIs, ortalamagözenek çapı ve donma katsayısı sınıflandırmaları tam olarak gerçeğiyansıtmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTQUALITY ASSESSMENT OF THE ARMOURSTONES FOR SOME BLACKSEA RUBBLE MOUND BREAKWATERSÖzden, Utku AhmetBlack Sea coast line is a hazardous region especially in winter due to thedominant wave action. Therefore, rubble mound breakwaters used as ship sheltersare vital structures especially for the fishermen. Construction of the breakwaterrequires good quality durable armourstones. Due to the nature of the rubble moundbreakwaters, armourstones having various sizes and types are used in theconstruction of these structures. The deterioration of these armourstones with timein the form of abrasion and disintegration may result in the failure of thebreakwater. Therefore, it is important to investigate the durability and quality of thearmourstones to be used in these structures.In this thesis, the properties of the armourstones taken from five rock quarriesand used in the Hisarönü (Bartın), the Tarlaağzı (Bartın) and the Alaplı(Zonguldak) rubble mound breakwaters were studied both in field and laboratory inorder to assess their qualities and long term durabilities.Based on the in-situ observations and laboratory tests, the Kavakdere,Kavukkavlağı and the Tarlaağzı limestones are good (durable) rocks. However, theÇömlekçikuyu andesite is found to be generally marginal rock, and the Kıransandstone is poor rock. CIRIA/CUR, RDId, RERS and Wet-Dry strength ratioclassifications are in good agreement with the in-situ observations and the resultsof the laboratory tests. However RDIs, Average Pore Diameter and SaturationCoefficient classifications do not fully reflect the reality.