Offline and online disk scheduling problems
Çevrimiçi ve çevrimdışı disk çizelgeleme problemleri
  1. Tez No: 199094
  2. Yazar: NUSRETTİN EVREN AŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Disk Çizelgeleme, Çevrimiçi Problem, ÇevrimdışıProblem, Zaman Pencereli Gezgin Satıcı Problemi, Disk Scheduling, Online Problem, Offline Problem, TravelingSalesman Problem with Time Windows
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tezde disk çizelgeleme problemi ele alınmaktadır. Problem, çevrimiçi veçevrimdışı olmak üzere iki kurulum tipinde incelenmiştir. Çalışmadaöncelikle, sıralama literatüründe yer alan zaman pencereli gezgin satıcıproblemi, çevrimdışı problemin çözümü için adapte edilmiştir. Çevrimiçiproblemin çözümü için adım adım çevrimdışı problemlerin çözüldüğü birkarar anı şeması geliştirilmiştir. Ayrıca, bizim yaklaşımımız ve iki adet iyibilinen disk çizelgeleme algoritması için deneysel çalışmalar yapılmış ve bualgoritmaların çeşitli performans kriterleri için karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis considers the disk scheduling problem. The problem isinvestigated in two types of settings: offline and online. We first adopt thetraveling salesman problem with time windows in the scheduling literaturefor solving the offline problem. Then we develop a decision epoch scheme inwhich offline problems are iteratively used in solving the online problem.We perform an experimental study for our approach and two well-knowndisk scheduling algorithms, and compare them according to severalperformance criteria.