Design of a ZVS-QRC converter for educational test bench
Eğitim amaçlı ZVS-QRC dönüştürücü tasarımı
  1. Tez No: 199099
  2. Yazar: İSMAİL ŞENGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ, YRD. DOÇ. DR. AHMET HAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı Çınlamalı Dönüştürücü, Gerilim Düşürücü, Değişken Frekans, Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM), Sıfır Gerilim Anahtarlamavii, Quasi-Resonant Converter, Buck Converter, Variable Frequency, Pulse-Width Modulation (PWM), Zero-Voltage Switchingv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu tezde, süregelen darbe-genişlik modülasyonlu ve sıfır akım anahtarlamalı yarıçınlamalı gerilim düşürücü analiz edilmiş ve giriş geriliminde ve çıkış yükündemeydana gelen ani değişimlerine karşı çıkış gerilimini ayarlayan değişken frekanslı birkontrol yöntemi önerilmiştir. Yarı çınlamalı anahtarlama tekniği, anahtarlamakayıplarını ve elektromanyetik girişimi azaltmak için devredeki aktif anahtarlamaelemanına uygun anahtarlama koşulları sağlamaktadır. Bu metot, aktif anahtarlamaelemanı üzerindeki gerilimi yarı sinüssel yapmaya dayanmaktadır ve anahtarlamafaaliyeti aktif anahtarlama elemanı üzerindeki gerilim neredeyse sıfır ikengerçekleşmektedir. Bu metot için, süregelen darbe-genişlik modülasyonludönüştürücülere sadece ek olarak iki devre elemanı eklenmesi gerekmektedir. Önerilenyarı çınlamalı dönüştürücüler, performansta ve güç yoğunluğunda dikkate değer biriyileştirme ile MHz frekans değerlerine kadar çalışabilmektedir. Sıfır gerilimanahtarlamalı yarı çınlamalı gerilim düşürücünün detaylı analitik ve küçük sinyalvimodelleri kurulmuştur ve sıfır gerilimde anahtarlama sağlaması için anahtarlamadavranışları incelenmiştir. Sıfır gerilim anahtarlamalı yarı çınlama yönteminin başarımıbilgisayar benzeşimleriyle doğrulanmıştır. Sonuçlar, hem açık çevrim hem de kapalıçevrim için laboratuar deneyleri ile karşılaştırılmıştır. Bu dönüştürücünün eğitim amaçlıkullanılması için detaylı deney prosedürleri eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the conventional pulse-width modulated (PWM) and zero-voltageswitching (ZVS) quasi-resonant buck converters are analyzed and a variable-frequencycontrol technique is proposed to regulate the output voltage due to the immediate inputline and load changes. The quasi-resonant technique provides favorable switchingconditions for active switch to reduce switching losses and electromagnetic interference(EMI). The method is based on shaping the voltage across the active switch in quasi-sinusoidal fashion and the switching action occurs with nearly zero voltage across theactive switch. This requires only two additional components to the conventional PWMbuck converter. The proposed quasi-resonant converter is capable of operating inmegahertz range with a significant improvement in performance and power density.Detailed analytic and small-signal models of the ZVS quasi-resonant buck converter areestablished and the switching behavior is investigated in order to provide nearly zero-voltage turn-on. The performance of the ZVS quasi-resonant technique is verified withivthe computer simulations. The results are compared with the experiments in thelaboratory involving both the open-loop and closed-loop operations. The detailedexperiment procedure is added to use this converter for educational purposes.