Açık ocaklarda toz koşullarının istatistiksel analizi
Statistical analysis of dust condition of surface mines
  1. Tez No: 199122
  2. Yazar: ERCAN YİĞİT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: İki yönlü varyans analizi, toz, açık işletme madenciliği, Two way variance analysis, dust, open pit mining
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
AÇIK OCAKLARDA TOZKOŞULLARININ İSTATİSTİKSELANALİZİERCAN YİĞİTÖZETAçık işletme madenciliğinde ortaya çıkan toz, hem çalışanların sağlığı hem demakine ve ekipmanların çalışma randımanları için çok önemli bir sorundur. Tozluluklamücadelede toz kaynaklarının belirlenmesi ise üzerinde önemle durulması gereken birkonudur. Bu çalışmada, açık ocaklarda tozluluk koşullarının değerlendirilmesiamaçlanmıştır. Bunun için, ülkemizde açık işletme madenciliği yapan Türkiye Kömürİşletmeleri (TKİ) kurumuna bağlı işletmelerde belirlenmiş olan toz ölçüm değerleri ?İkiYönlü Varyans Analizi? ve ?Tukey? testi ile değerlendirilmiş ve ölçüm yapılan birimlerarasında bir farklılık olmadığı, işletmeler arasında farklılık olduğu ve en fazla tozoranına sahip olan işletmenin Yeniköy Linyit İşletmesi (YLİ) olduğu saptanmıştır.Ayrıca detaylı bir şekilde incelenen Çan Linyit İşletmeleri (ÇLİ)'nde de ölçüm yapılanyıllar açısından bir farklılık olmadığı, ölçüm yapılan birimler açısından farklılık olduğuve en fazla toz oranına sahip olan birimin de delici makinesi kabini olduğubelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
STATISTICAL ANALYSIS OFDUST CONDITIONOF SURFACE MINESERCAN YİĞİTSUMMARYThe dust appearing on open pit mining is a vital problem not only for workershealth but also for working outputs of machines and equipments. Defining of dustsources is the main matter to pay care on struggling with dustiness. On this thesis, it isaimed to measure of dustiness standards in open pits. For this reason, dust measurementrates specified in the pits of TKİ institution which is performing on open pit mining inour country are measured with the procedures of ? two way variance analysis? and?Tukey?, and it is found out that there is no difference among the measured units andthe most dusty pit is the YLİ. Furthermore it is pointed that there isn?t appearently adifference among the years of measurement carried on carefully in CLİ, but there is adifference among the measured units and the most dusty unit is the driller machinecubicle.