Üniversitelerin performansa göre yönetimi için veri zarflama analizi tabanlı bir karar destek sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi
Design and implementation of a decision support system for performance evaluation oriented management of universities based on data envelopment analysis
  1. Tez No: 199129
  2. Yazar: SEÇİL SARICA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUZAFFER KAPANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Performans Değerlendirme, Data Envelopment Analysis, Performance Evaluation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ivÜNİVERSİTELERİN PERFORMANSA GÖRE YÖNETİMİ İÇİNVERİ ZARFLAMA ANALİZİ TABANLI BİR KARAR DESTEKSİSTEMİNİN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİSEÇİL SARICAÖZETDevlet üniversiteleri kar amacı gütmeyen kuruluşlar olmalarına karşın,yöneticilerin kaynakları birimler arasında paylaştırması ve dönemler itibariyle bubirimlerin performanslarının izlenmesi gitgide önem kazanmaktadır. Sözkonusuperformans, bir dizi birbirinden farklı girdilerin ve çıktıların bir fonksiyonudur.Buradan üniversite birimlerinin göreceli performansları değerlendirilerek, kurumkaynaklarının paylaşımına esas teşkil etmesi sağlanabilir.Bu amaçla, bir devlet üniversitesinde, üniversitelerin performansa göre yönetimiçin klasik veri zarflama analizi tabanlı, bir karar destek sistemi tasarım çalışmasıgerçekleştirilmiştir. Kullanılan yöntem, üniversite birimlerinin performanslarınıparametrik olmayan bir verimlilik ölçütü ile değerlendiren ve dinamik olarak dakullanılabilecek kesirli doğrusal bir modeli esas alır. Modelin değerlendirilmesi,üniversitede yer alan birimlerin kendilerine sağlanan imkanları ne derece ve ne şekildeetkin kullandıklarını karşılaştırmalı olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
vDESIGN AND IMPLEMENTATION OFA DECISION SUPPORT SYSTEMFOR PERFORMANCE EVALUATION ORIENTEDMANAGEMENT OF UNIVERSITIES BASED ONDATA ENVELOPMENT ANALYSISSEÇİL SARICASUMMARYAlthough public universities are non profit organizations, the evaluation ofperformance is becoming more important to manage these resources equitably and toobserve the performance of the university departmant. This performance is a functionmeasures many different kind of inputs and outputs. The non parametric function ofperformance measurement could help us to give a main decision for the universityresource allocation.According to this information is given by above, a decision support systemwhich is based on data envelopment analysis was designed and implemented on one ofthe public university in this paper. The model is the non parametric and dynamicfructional linear programming for efficency measurement. This paper helps us to learnhow these departments are used their resources and their efficiency scores by usingbenchmarking method for evaluation of faculty performance.