İlköğretim 6. ve 7. sınıf fen ve teknoloji bilgisi dersi öğrencilerinin öğrenme stillerine göre motivasyon başarı düzeyleri
Motivation and success levels of 6th and 7th grade students in science and technology course at primary education with respect to learning styles
- Tez No: 199128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER ÖZABACI, YRD. DOÇ. DR. ÖZDEN TEZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Öğrenme Motivasyonu, Fen ve TeknolojiBilgisi, Learning Styles, Learning Motivation, Science and TechnologyCourse
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmada; ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji bilgisidersindeki motivasyon düzeyleri ile öğrenme stilleri ve fen ve teknoloji bilgisi dersibaşarı düzeyleri arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Ankara ilindeki MilliEğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okullarının 6. ve 7. sınıflarında okuyanöğrenciler oluşturmaktadır.Öğrencilerin öğrenme motivasyonunun ve kişisel özelliklerinin belirlenmesindearaştırmacı tarafından geliştirilen ?Öğrenme Motivasyonu Anketi?, öğrencilerinöğrenme stillerinin belirlenmesinde ise ?Öğrenme Stili Envanteri? uygulanmıştır. Eldeedilen veriler SPSS paket programı desteğiyle analiz edilmiştir. Verilerin analizi içinaritmetik ortalamalar ve standart sapmaları hesaplanmış, öğrencilerin motivasyondüzeylerinin öğrencilerin demografik özelliklerine göre farklılaşma durumu t testi vevaryans analizi teknikleriyle test edilmiştir. Öğrencilerin fen ve teknoloji bilgisidersindeki motivasyon ve öğrenme stilleri ile başarı arasında ilişkinin belirlenmesi içinde Pearson Korelasyon Katsayısı tekniği kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin fen ve teknolojibilgisi dersindeki motivasyon düzeyleri ve başarıları ile öğrencilerin görsel öğrenmestilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, dinlemeye dayalı öğrenme stilleri vedokunmaya dayalı öğrenme stilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin fen ve teknoloji bilgisi derslerindeki motivasyondüzeylerinin; öğrencilerin sınıf düzeylerine, özel ders alıp almamalarına, dershaneyedevam etmelerine, yaşlarına, annelerinin ve babalarının öğrenim durumlarına, devamettikleri okullara ve aile gelir durumuna göre genel olarak farklılaşma görülürken,öğrencilerin cinsiyetlerine, aile birey sayısına göre farklılaşma görülmemiştir. Ayrıcaöğrencilerin motivasyon düzeyleri ile öğrencilerin fen ve teknoloji bilgisi başarı notlarıarasında genel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it was studied to define the relation between motivation levelsand learning styles along with success levels of 6th and 7th grade students in the Scienceand Technology Course at Primary Education.6th and 7th grade students at Primary Schools affiliated to Ankara NationalEducation Management in the education period of 2006-2007 compose the universe ofsuch research.?Learning Motivation Survey? developed by the researcher was used fordefining the learning motivation of students and their individual characteristics and also?Learning Style Inventory? was used for defining students? learning styles. Acquireddata were analyzed by means of SPSS software package. Arithmetic averages andstandard variations were calculated for data analysis. Moreover differentiation state ofstudents? motivation levels according to demographic features of students was tested byusing ?t test? and ?techniques of variance analysis?. Additionally Pearson CorrelationCoefficient technique was used in order to define the relation between success andmotivation along with learning styles of students in science and technology course.As a conclusion of the research; motivation levels and success of 6th and 7thgrade students in the science and technology course were found to be related to visuallearning styles; nevertheless, any meaningful relation of such motivation levels andsuccess to audible and tangible learning styles could not be defined. Motivation levelsof science-and-technology-course students participating in such research were found tobe differentiating according to students? class levels, whether they take private lessons,whether they participate in private courses, their ages, education levels of their parents,their schools and their family incomes; but, not to their genders, number of individualswithin their family. Besides, a generally meaningful relation was found betweenstudents? motivation levels and their grades in science and technology course.