Elektronik ticarette web site tasarımının önemi: Türkiye otel web sitelerinin değerlendirilmesi
Importance of web site design in electronic commerce: Evaluation of Turkish hotel web sites
- Tez No: 227884
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İnternet, otel işletmeleri, web site tasarımı, web site özellikleri, Internet, hotel establishments, web site design, web site features
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Değişen tüketici profili ile birlikte tüketicilerin, mal ve hizmetler hakkında daha çok ve somut bilgi istemesi, ürünler arasında seçim yapma talebi ve işlemlerini zamana ve mekâna bağlı kalmadan gerçekleştirme isteği ortaya çıkmıştır. İşletmelerin bu talep karşısında varlıklarını sürdürebilmeleri ve değişen şartlara ayak uydurabilmeleri için internete ve internetteki faaliyetlerine önem vermeleri gerekmektedir.Bu araştırmada, Türkiye otel işletmeleri web sitelerinin içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmesi ve web sitelerinde kullanılan özelliklerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca e-ticarette web site tasarımının önemine de dikkat çekilmeye çalışılmıştır.Bu araştırma kapsamında verilerin toplanmasında web site değerlendirme formu kullanılmıştır. Bu form yoluyla toplanan verilerin analizi, sosyal bilimler için geliştirilmiş olan SPSS 13.0 istatistik programında frekans tabloları ve ki-kare testi yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeğin güvenirliği test edilmiş, Cronbach Alpha sayısı 0,838 olarak hesaplanmıştır.Araştırmanın sonuçları, otel işletmeleri web sitelerinin büyük çoğunluğunun bilgi sağlayıcı özellikler sunduğu ve işletmelerin hizmetlerini somutlaştırmak için otel ve oda resimlerini kullandığını göstermektedir. Ayrıca araştırmanın sonuçları otel işletmelerinin web sitelerinde en çok kullanılan özellikler olarak siteye kolay ulaşım, iletişim ve ulaşım bilgisi, çoklu dil seçeneği, ana sayfaya kolay ulaşım ve kullanışlı menü olduğunu göstermektedir. Döviz çeviricisi ve bilgisi, SSS, farklı ödeme seçeneği, rezervasyon hattı, eğlence ve arama motoru gibi özelliklerin ise web sitelerinde bulunmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Changing the costumer profile that according to ages conditions bring to light consumer want to know more tangible information about goods and services, demand to choose between products, desire to make activities without abide by time and place. Due to this reason establishments should point out internet and also activities on the internet for survive the life and to keep step with changing conditions.The purpose of this study was to evaluate of Turkish hotel web sites by using a content analysis and determine the web site features. Furthermore it was tried to attract attention of web site design in e-commerce.In this study, a web site evaluation form was used to collect the data. The obtained data has been analyzed by using chi-square tests and frequencies in SPSS 13.0 statistical program for social science. The reliability of the scale used in this research was tested and the Cronbach Alpha was calculated as 0,838.The result of the research has revealed that most of the hotels more likely to mention informative offers and use pictures to tangibilize their offerings. The findings also showed that most common features in web sites are hotel and room pictures, ease access to web site, contact and address information, multilingual capabilities, ease access to main page and functional menu. Although most of the hotel web sites did not include the features such as exchange rates and converter, FAQ, optional payment methods, call centre, fun and search engine.