Analysis of public use bicycle systems from a product-service system perspective
Kamuya ait bisiklet sistemlerinin ürün-hizmet sistemi açısından incelenmesi
- Tez No: 199164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZ BÖREKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Science and Technology, Transportation, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Ürüm-Hizmet Sistemleri, Kamuya Ait Bisiklet sistemleri, Sustainability, Product-Service Systems, Public Use Bicycles systems
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Son dönemde sürdürülebilirlik üzerine yapılan çalışmalar ürün-hizmet sistemleri (ÜHS)kavramının ekonomideki ürün yoğunluğunu düşürmede ve endüstriyel aktivitelerin çevreüzerindeki etkilerini azaltmada umut verici bir yaklaşım olduğunu göstermektedir.Kentsel düzeyde düşünüldüğünde, ulaşım dikkate alınması gereken problemlerden birisiolarak gözükmektedir; kent sakinleri için daha iyi yaşam standartlarına ve çevre için daha azkirlenme seviyelerine ulaşılabilmesi için ulaşım iyileştirilmesi gereken bir husustur. Bu anlam-da, bu çalışma kamuya ait bisiklet (KAB) sistemlerine ÜHS bakış açısıyla yaklaşmayı amaçla-maktadır. Bu çalışmada Avrupa'da farklı ülkelerde yugulanmakta olan altı adet kamuya aitbisiklet sistemi örneği, içerdikleri ürünler ve servisler ile içinde bulundukları ticari bağlamaçısından incelenmiştir. Bu incelemenin sonuçları, kamuya ait bisiklet sistemlerinin toplutaşıma araçlarını kullanmayı arttırdığını ve dolayısıyla kişisel ulaşım aktivitelerinin çevresel et-kilerini azalttığını göstermektedir. Ayrıca, ürünlerin ve servislerin nasıl biraraya getirildiğinin veticari bağlamın nasıl planlandığının, sürdürülebilir kamuya ait bisiklet sistemleri tasarımındaönemli faktörler olduğu belirlenmiştir.Literatür taramasının ve altı adet kamuya ait bisiklet sisteminin analizinin sonuçlarını dahasomut bir şekilde gösterebilmek amacıyla, çalışmanın sonunda Rotterdam şehrini ziyaret edenturistler için bir kamuya ait bisiklet sistemi senaryosu geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recent studies on sustainability indicate that the concept of the Product-Service System (PSS)is a promising approach to dematerialise the economy and reduce the environmental impactsof industrial activity.Considering the urban scale, mobility is one of the challenges that should be addressed andimproved for a better quality of life for residents and lower pollution levels for the environment.In this respect, this study aims at analysing Public Use Bicycle (PUB) systems from a PSS per-spective. Six PUB systems implemented in different countries in Europe have been investigat-ed based on the products and services they contain and the business context they are in. Theresults of this investigation indicate that PUB systems have the potential to increase the useof public transport and hence to decrease the environmental load of personal mobility activi-ties. Further, it has been determined that how the products and services are combined, andhow the business context is structured are important considerations in the design of sustaina-ble PUB systems.In this study, a PUB system scenario is developed for tourists in the context of Rotterdam, toreflect on the literature review on PSS and to show the findings of the investigation of six PUBsystems in more concrete terms.