Effect of ultrasound on drying rate of selected produce
Ultrasesin bazı meyve ve sebzelerin kuruma hızı üzerine etkisi
- Tez No: 199188
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV BAYINDIRLI, PROF. DR. ALİ ESİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrases, Kurutma, Meyve, Sebze, Modelleme, Ultrasound, Drying, Fruits, Vegetables, Modeling
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın amacı, yüksek güçlü doğrudan temas eden ultrasesin elma, kereviz, havuç ve patatesin kuruma hızı üzerindeki etkisini incelemektir.Bu amaçla, 24 kHz frekanslı ultrases üreteci kullanılmış ve genlik ve vurumdeğerleri, sırasıyla %40, %70, %100 ve 0.4, 0.7, 1.0 olarak seçilmiştir. Kurutmahavası sıcaklıkları 30ºC, 40ºC ve 50ºC olarak belirlenmiş ve havanın hızı 3.9 m/s.olarak sabitlenmiştir. Kullanılan örneklerin çapı 13.5 mm ve kalınlığı 5.0 mm'dir.Ultrason yardımıyla kurutmanın, seçilen meyve ve sebzelerin kuruma hızını,kullanılan tüm kurutma koşullarında, düzeyi örneklerin yapısal özelliklerine bağlıolacak şekilde, artırdığı gözlenmiştir. Buna göre, en uygun kurutma koşulları,kereviz için, %100 genlik, 1.0 vurum ve 30ºC; elma için, %100 genlik, 1.0 vurumve 30ºC; havuç için, %70 genlik, 1.0 vurum ve 50ºC ve patates için %70 genlik,0.7 vurum ve 50ºC olarak bulunmuştur.Elde edilen veriler, örneklerin kuruma kinetiğini tanımlayan matematikselmodellere göre işlenmiştir. Bu bağlamda, Page ve modifiye Page modelleri, tümkoşullarda, kuruma hızını en iyi tanımlayan modeller olmuştur. Ayrıca, sonuçlarultrasesin kuruma hızı üzerindeki etkisinin, elma>kereviz>havuç>patatessıralamasına göre arttığını göstermiştir. Bu sıralama, yapı ve bileşimde havaboşlukları bulunmasının etkiyi artırıcı ve şeker ve nişasta varlığının ise etkiyiazaltıcı özelliğe sahip olmasına bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to discover the effect of high power direct contact ultrasound on drying rates of apple, celery root, carrot and potato.For this purpose ultrasonic generator with 24 kHz frequency was used andamplitude and pulse mode values were chosen as 40%, 70%, 100%, and 0.4, 0.7,1.0, respectively. The temperature of drying air was 30ºC, 40ºC and 50ºC and thevelocity was kept at 3.9 m/s. The samples used were 13.5 mm in diameter with 5.0mm thickness.It is found that ultrasound assisted drying increased the drying rate for theselected produce at all the drying conditions used the degree of which depended onthe structural properties of samples. Accordingly, the most suitable dryingconditions were found to be amplitude 100%, pulse mode 1.0 and 30ºC for celeryroot, amplitude 100%, pulse mode 1.0 and 30ºC for apple, amplitude 70%, pulsemode 1.0 and 50ºC for carrot and amplitude 70%, pulse mode 0.7 and 50ºC forpotato.Data obtained were treated with respect to some mathematical models thatdescribe the drying kinetics of samples. In this respect, Page and Modified Pagemodels were the best to represent the drying rates in all cases. Further, the resultsshowed that the effect of ultrasound on drying rate increased in the order ofapple>celery root>carrot>potato. That order can be attributed to the structure andcomposition where presence of air pockets has enhancing and sugar and starchhave reducing effects.