Sedimentological, cyclostratigraphical and sequence stratigraphical analysis of cretaceous üzümlü formation (Northwest Turkey)
Kretase yaşlı üzümlü formasyonunun (Kuzeybatı Anadolu) sedimentolojik, devirsel stratigrafik ve sekans stratigrafik analizi
  1. Tez No: 199187
  2. Yazar: SALİH YİĞİT KESKİNLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ÖMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mudurnu, OAE, sedimentoloji, devirsel stratigrafi, sekansstratigrafi, Mudurnu, OAE, cyclostratigraphy, sedimentology, sequence stratigraphy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Mudurnu ilçesinin Yeniceşıhlar köyünde yüzeyleyen Üzümlü Formasyonu'nda birstratigrafik kesit ölçülmüş ve örnekleme yapılmıştır. Arazi ve ince kesit analizleriÜzümlü Formayonu'nun cm ve m ölçekli devirlerden oluştuğunu göstermiştir.Çalışılan istifte 4. ve 5. derecede devirler tespit edilmiştir. 4. derece devirlerparasekansların eşleniği olarak yorumlanmış ve her bir devirin ortalama 0.4 milyonyılı temsil ettiği anlaşılmıştır. 5. derece devirler sürekli olmayan episodik devirlerolarak tespit edilmiştir. Üzümlü Formasyonu'nda Geç Albiyen veSenomaniyen/Turoniyen anoksik olayları siyah şeyil seviyesi olarak gözlemlenmiştir.Siyah şeyl seviyeleri devirsel stratigrafi ve sekans stratigrafi kullanılarakyorumlanmıştır. 4 tip devirsel ardalanma tesbit edilmiştir. A- ve B-tipi devirselardalanmaları transgresif ve deniz seviyesinin yüksek olduğu kesimlerdedir. C- ve D-tipi devirsel ardalanmaları ise deniz seviyesinin düşük olduğu kesimlerdedir. İki tip 3sekans sınırı ve bir tip 1 sekans sınırı belirlenmiştir. Soğukçam Kireçtaşı ve ÜzümlüFormasyonu arasındaki sınır, birinci tip 3 sekans sınırı olarak yorumlanmıştır. İkincitip 3 sekans sınırı ise Üzümlü Formasyonu ve Yenipazar Formasyonu'nun sınırındadır.Tip 1 sınırı çalışılan kesitin ortasındaki konglomera seviyesidir. Ölçülen istiftekikumtaşlarının provenans analizleri kaynağın Geç Senomaniyende mağmatik yayortamından kıtasal ortama geçtiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
High resolution sampling was performed along the Üzümlü Formation exposed nearthe Yeniceşıhlar village of Mudurnu (Bolu). Field and thin-section analyses showedthat the Üzümlü Formation is composed of cm to m scale cycles of 4th and 5th order.The 4th order cycles are equivalencies of parasequences and have 0.4 Ma averageduration. 5th order cycles are interpreted as episodic. Upper Albian (OAE1c orOAE1d) and Cenomanian/Turonian (OAE2) anoxic events are observed as black shalelevels in the studied section. Position of black shale levels is interpreted usingcyclostratigraphy and sequence stratigraphy. Four types of cycle are determined. A andB-type cycles are placed in transgressive and Highstand System Tract. C and D-typecycles are placed in Lowstand System Tract. Two type 3 and one type 1 sequenceboundaries are recorded. The boundary between the Soğukçam Limestone and theÜzümlü Formation is interpreted as the first type 3 sequence boundary. The secondone separates the Üzümlü Formation and the Yenipazar Formation and is observed atthe top of the section. Type 1 boundary is represented by a conglomeratic level in themiddle of the succession. Provenance analysis of sandstones indicates that during theCenomanian the source area changed from magmatic arc setting to continental setting