Finding the optimum route for transmission lines within GIS
İletim hatları için GIS ortamında optimum güzergah bulunması
  1. Tez No: 199193
  2. Yazar: TÜNAY ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Coğrafya, Jeodezi ve Fotogrametri, Science and Technology, Geography, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, gerçek uzaklık, optimum güzergah, Çok Ölçütlü Karar Analizi, GIS, spatial distance, optimum route, Multicriteria Decision Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı çok ölçütlü karar analizi ile Elektrik İletimHatları için optimum güzergah planlamasını anlatmaktadır. Optimum güzergah tasarımı,yeryüzünde bulunan iki nokta arasındaki gerçek uzaklık ve öklid uzaklığı kullanılarakincelenmiş ve karşılaştırılmıştır.Elektrik İletim Hattı güzergahının belirlenmesi için dikkate alınması gereken kriterler bu işimevcut sistemde yapan uzmanlar ile birlikte değerlendirilmiş olup bu çalışma için çalışmaalanına ilişkin arazi kullanım haritası, arazi kullanım kabiliyeti haritası, erozyon haritası, yolharitası, imar planı ve sayısal yükseklik modelinin kullanılmasına karar verilmiştir.Gerçek uzaklık yöntemi kullanılarak ve yukarıda belirtilen tüm öğeler de dikkate alınarakMatlab ortamında iki trafo merkezi arasındaki optimum mesafeyi bulan bir kod yazılmıştır.Elde edilen sonuçlar mevcut CBS yazılımlarında yer alan klasik uzaklık bulma yöntemi olanöklid uzaklığından bulunan sonuçlarla karşılaştırılmıştır.Gerçek uzaklık bulmada mekansal çözünürlüğün etkisi analiz edilmiştir. İki farklı mesafebulma yönteminden elde edilen optimum güzergah mevcut yöntemler ile bulunan güzergah ilekarşılaştırılmıştır. Optimum güzergah bulmada etkili yöntem ekonomik beklentiler de dikkatealınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study defines the optimum route planning for Electric Transmission Lines byMulticriteria Decision Analysis which is based on Geographic Information Systems (GIS).Determination of the optimum route is performed by using both the spatial and Euclideandistances between two points located on the Earth?s surface.The criteria needed to be taken into account to define the route of the Electrical TransmissionLines were evaluated with help of the experts who are doing this business in the availablesystem and for this study the decision about the usage of needed data such as landuse map,landuse capability map, geology map, road map, zone plan and digital elevation models isalso made with their knowledge.A Matlab code, which computes the optimum distance between two transformers by usingreal distance (spatial distance) method and by considering materials mentioned above iswritten. The results are compared with the ones found from the Euclidian distance, which isthe common distance finding method in the available commercial GIS softwares.The spatial resolution effect in finding the spatial distance is also analyzed. The routesobtained by two different distance computation methods are compared with the existing route.The economical expectations in finding the optimum route are also discussed.