Strategies for an effective university-industry collaboration in industrial design education: A case study of graduation projects
Endüstri ürünleri tasarımı eğitiminde, etkin bir üniversite-sanayi işbirliği için stratejiler: Mezuniyet projeleri üzerine bir vaka çalışması
- Tez No: 199192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HASDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Eğitim ve Öğretim, Industrial and Industrial Engineering, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Design Education, Collaborative Projects, University-IndustryCollaboration
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sanayi destekli projeler, endüstri ürünleri tasarımı eğitiminde uzun zamandır yer alanvazgeçilmez bir işbirliği türüdür. Bu tez, işbirliği taraflarının birbirlerinden nasılfaydalandıklarını, karşılaştıkları problemleri, ihtiyaçlarını ve beklentilerini,mezuniyet projeleri üzerine bir vaka çalışması yaparak, araştırmıştır. şbirliğiprojelerinin 2002 yılından itibaren düzenli olarak uygulandığı Orta Doğu TeknikÜniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 2005 bahar dönemi, mezuniyetprojeleri, vaka çalışması olarak incelenmiştir. şbirliğinin tarafları olan öğrencilerin,eğitimcilerin ve firma temsilcilerinin görüşleri anket yoluyla incelenmiştir. Eldeedilen bulgular doğrultusunda, üniversite-sanayi işbirliğinin ve akademik bakışıngelişimi için stratejiler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Industrially supported projects, which are an important part of industrial designeducation, have been carried on with an increasing pace in universities in Turkey fora long time. This thesis develops strategies to improve collaborative projects withindustry in industrial design education, by examining how collaboration memberbenefit from each other?s and which problems do they encounter with collaboration;and to find out what the needs and expectations of all members are through a casestudy of graduation projects. As a case study, the graduation project course in theDepartment of Industrial Design at Middle East Technical University in 2005 springsemester was chosen, where collaboration with industry has been regularly held since2002. Results of questionnaires with all collaboration members namely the students,educators and company representatives were evaluated in order to develop strategies.As a conclusion, implications to facilitate further developments of university-industry collaboration projects and academic schemes are reached.