The role of kudeb in the local authorities in the maintenance and simple repair processes of cultural heritage case study: Sivrihisar
Yerel yönetimler bünyesindeki 'kudeb' in kültürel mirasın bakım ve basit onarım sürecindeki rolü örnek çalışma: Sivrihisar
- Tez No: 199194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bakım, Basit Onarım, KUDEB, Sivrihisar, Geleneksel Evler, Simple Repair, Maintenance, KUDEB, Sivrihisar, Traditional Houses
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZYEREL YÖNETİMLERİN KÜLTÜREL MİRASIN BAKIM VE BASİTONARIM SÜRECİNDEKİ ROLÜ ALAN ÇALIŞMASI: SİVRİHİSARÇeltik Şahlan, KevserYüksek Lisans, Mimarlık BölümüTez Yöneticisi : Doçent Dr. Emre MadranMayıs 2007, 110 sayfaTürkiye kültür mirası ve geleneksel yapılar açısından çok zengin bir ülkedir.Ancak bu kültürel miras çeşitli nedenlerden dolayı yok olma tehlikesi ile karşıkarşıyadır. Bu nedenlerin en önemlilerinden biri de yapıların düzenli olarakbakım ve basit onarımlarının yapılmamasıdır. Oysa kültürel zenginliğin dahasonraki kuşaklara aktarılabilmesi için geleneksel yapıların korunmasıkonusunda en etkili ve en düşük maliyetli yöntem yapıların bakım ve basitonarımlarının yapılmasıdır. Türkiye'de bakım ve basit onarım konusundakiyetki ve sorumluluk 5226 nolu yasa ile değişmiş 2863 nolu Kültür ve TabiatVarlıklarının Korunması Kanunu ile yerel yönetimlere devredilmiştir. Bukanuna gore yerel yönetimlerin bakım ve basit onarım konusundaki yetkilibirimi Koruma Uygulama Denetim Kontrol ve Eğitim Büroları (KUDEB)'dır.Bu tezde mevcut yasal düzenlemeler ışığında KUDEB'lerin bakım ve basitonarım konusundaki görevleri ile bakım ve basit onarım sistematiğinin işleyişive finansmanı ele alınarak eksiklikler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Dahasonra ortya konulan bu eksikliklerin giderilmesi için bakım ve basit onarımfinansmanı ve işleyişine ilişkin bir model önerisi geliştirilmiştir. Ayrıcaoluşturulan bu öneriler Sivrihisar ölçeğinde denemiş ve geleneksel Sivrihisarevleri üzerinden örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ROLE OF LOCAL AUTHORITIES IN THE MAINTENANCE ANDSIMPLE REPAIR PROCESSES OF CULTURAL HERITAGECASESTUDY: SİVRİHİSARÇeltik Şahlan, KevserM.S. in Restoration, Department of ArchitectureSupervisor: Assoc.Prof. Dr. Emre MadranMay 2007, 110 pagesTurkey has a rich cultural heritage and traditional houses. However, thisheritage is under the danger of extinction due to several reasons. On of themost important reason is not being able to make simple repair and maintenanceof these buildings. Actually, to leave this heritage to future generations themost effective and low cost method for conserving traditional buildings is thesimple repair and maintenance. In Turkey, the responsibility and authority ofsimple repair and maintenance is delegated to local administrations by the lawof Conservation of Cultural and Natural Heritage no 2863 amended by law no5226. According to this law Conservation Implementation Control andEducation Bureaus (KUDEB) is the responsible organ in municipalities forsimple repair and maintenance. In this thesis, in the light of current regulationsKUDEB?s tasks in simple repair and maintenance together with functioningpoints. Later, a model was proposed regarding the functioning and financing ofsimple repair and maintenance in order to fill these missing points. Moreover,these proposals were tested in Sivrihisar scale and illustrated on the facades ofSivrihisar Houses.