GIS-based search theory application for search and rescue planning
CBS-destekli arama teorisi uygulaması ve arama kurtarma planlaması
- Tez No: 199195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Coğrafya, Havacılık Mühendisliği, Science and Technology, Geography, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arama Kurtarma, Çok ölçütlü karar analizi, CBS, AramaTeorisi, Kütahya, Search and Rescue, Multi-Criteria Decision Analysis, GIS, SearchTheory, Kütahya
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
CBS - DESTEKL ARAMA TEOR S UYGULAMASI VE ARAMAKURTARMA PLANLAMASISÖYLEMEZ, EmrahArama kurtarma operasyonları, kayıp nesneleri belirli bir alanda en kısa sürede veen uygun kaynak kullanarak bulmayı hedefler. Bu operasyonlarda temelde ikisorun ile karşılaşılır. Birincisi, güvenilirliği yüksek bir olasılık haritası elde etmek;ikincisi ise, üretilen olasılık dağılımına göre belirlenen bölgeyi, en kısa süredehavadan taramada kullanılabilecek arama desenini belirlemektir. Yüksekgüvenilirliğe sahip olasılık haritaları üretmek, taranacak alanın küçültülmesi vetarama süresinin azalması için gereklidir.Bu çalışmada, kayıp nesnelerin en kısa sürede bulunması ve en uygun kaynakkullanımına altlık sağlayacak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı Çok ÖlçütlüKarar Verme Analizi (ÇÖKVA) ile bütünleştirilmiş arama teorisine dayalı birmodel geliştirilmiştir. Geliştirilen model, arama kurtarma uzmanlarının CBSortamında kullanabileceği bir arama kurtarma planlama yazılımı olarakkodlanmıştır. Model girdisi olarak kaybolan nesnenin en son görülme koordinatlarıve ilintili diğer bilgiler kullanılmaktadır.Modelde öncelikle ilgili katmanlar uzman görüşüne göre öznel olarakönceliklerine göre sıralanır. Ardından uygun olan ÇÖKVA metodu seçilir ve herkatman uzmanın verdiği ağırlığa göre sıralanır. Olasılık haritası ÇÖKVAmetodunun çıktılarına göre belirlenir. kinci basamakta ise oluşturulan olasılıkharitası temel alınarak literatürde kullanılan arama teorisine dayalı metotlarkullanılarak en uygun arama metodunun deseni belirlenir. Geliştirilen model veyazılım arama kurtarma operasyonlarındaki arama süreçlerini kısaltması ve farklıkazaların verilerine göre en uygun arama desenini bulması bakımından alanda yenibir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
GIS-BASED SEARCH THEORY APPLICATION FOR SEARCH ANDRESCUE PLANNINGSÖYLEMEZ, EmrahSearch and Rescue (SAR) operations aim at finding missing objects with minimumtime in a determined area. There are fundamentally two problems in theseoperations. The first problem is assessing highly reliable probability distributionmaps, and the second is determining the search pattern that sweeps the area fromthe air as fast as possible.In this study, geographic information systems (GIS) and multi criteria decisionanalysis (MCDA) are integrated and a new model is developed based upon SearchTheory in order to find the position of the missing object as quickly as possiblewith optimum resource allocation. Developed model is coded as a search planningtool for the use of search and rescue planners. Inputs of the model are last knownposition of the missing object and related clues about its probable position.In the developed model, firstly related layers are arranged according to theirpriorities based on subjective expert opinion. Then a multi criteria decision methodis selected and each data layer is multiplied by a weight corresponding to searchexpert?s rank. Then a probability map is established according to the result ofMCDA methods. In the second phase, the most suitable search patterns used inliterature are applied based on established probability map. The developed modelis a new approach to shortening the time in SAR operations and finding thesuitable search pattern for the data of different crashes.