Accelerated aging of elastomers in aqueous media
Çözelti ortamında elastomerlerin hızlı yaşlandırılması
  1. Tez No: 199205
  2. Yazar: EKREM İNALER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: EPDM/PP bazlı TPV, su yaşlandırması, dinamikvulkanizasyon, deterjan solüsyonunda yaşlandırma, parlatıcısolüsyonunda yaşlandırma.2, EPDM/PP based TPV, aqueous aging, dynamic vulcanization, aging in detergent solution, aging in shiner solution.2
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
EPDM/PP bazlı TPV kapalı bir sistemde sabit sıcaklık ve basınçaltında 80,100 120 derecelerde ve damıtık su, deterjan ve parlatıcıçözeltilerinde yaşlandırılmıştır. Yaşlanma sonucu TPV'ninözelliklerinde değişim Diferansiyel Taramalı Kalorimete (DSC), IsılAğırlık Analizi (TGA), Çekme Testi ve Kauçuk Sertlik Testikullanılarak takip edilmiştir.DSC analizleri TPV'nin PP bileşeninin yüzde kristallenmesinin 100oC dearttığını fakat kristal yapının 120oC ise bozulduğunu işaret etmiştir.Bunun yanısıra sertlik analizi bu çalışmada kullanılan bütün yaşlandırma120oC'dekisıcaklıklarında su ortamında yaşlandırma sonucundayaşlandırma hariç TPV nin sertliğinin neredeyse sabit kaldığını amadeterjan ve parlatıcı solüsyonu ortamında yaşlandırma sonucunda iseTPV'nin yumuşadığı bulunmuştur. Çekme testi sertlik analizini 100oC suyaşlandırması hariç mekanik özelliklerdeki düşüş gözlenmesi ile1doğrulamıştır. TGA analizi yüzde kristallenmedeki artışın hava ortamındatermal bozunma sıcaklığında bir iyileşmeye sebep olduğunu göstermiştir.TPV'nin 80oC yaşlandırma ortamında oldukça dayanıklı olduğu ama120oC yaşlandırma ortamında ise özelliğini koruma yetisini kaybettiğibulunmuştur. TPV nin performansını değerlendirmede yaşlandırmaortamının da sıcaklık kadar önemli olduğu belirlenmiştir. Bunlarınyanısıra yaşlanma hızının en yavaştan en hızlıya doğru distile su, deterjançözeltisi ve parlatıcı çözeltisi şeklinde sıralandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EPDM (Ethylene-Propylene-Diene Monomer)/PP (Polypropylene) basedTPV (Thermoplastic Vulcanizate) was aged in a closed system atstabilized temperature and pressure at 80, 100 and 120oC in distilledwater, detergent solution and shiner solution.The variation in properties of TPV upon aging were followed by usingDSC (Differential Scanning Calorimetry), TGA (ThermogravimetricAnalysis), tensile testing, Shore A rubber hardness testing.DSC analysis indicated that percent crystallinity of PP component in TPVincreased at 100oC whereas crystal structure was deformed at 120oC. Inaddition to this, hardness test showed that the hardness of TPV remainedalmost constant in distilled water aging except 120oC water aging butTPV became softer in detergent and shiner solution upon all agingtemperatures used in this study. Tensile testing confirmed the hardnessanalysis that the loss in mechanical properties of TPV was observed1except 100oC water aging. TGA analysis showed that percent crystallinityincrease causes enhancement in degradation temperature of EPDM/PPblend in air.It is detected that TPV is quite resistant to 80oC aging, but TPV loses itsresistance to preserve its characteristics at 120oC aging. It is alsodetermined that aging media is as important as temperature to evaluate theperformance of TPV. Moreover, it is decided that the rate of agingdirectly proportional to detrimental rate is arranged in an order from theslowest to the fastest as distilled water, detergent and shiner solutionmedia.