Üç farklı çene yüz protezi silikon elastomerinin fiziksel özelliklerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
The comparative evaluation of physical properties of three different maxillofacial silicone elastomer
- Tez No: 260899
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Silikon elastomerler, fiziksel özellikler, hızlandırılmış eskitme, Silicone elastomers, physical properties, accelareted aging
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çene yüz protezleri tümör, travma, konjenital bozukluklar gibi çeşitli nedenlerle oluşan defektlerin yerine yapılan protezlerdir. Günümüze bu protezlerin yapımında en sık kullanılan materyaller silikonlardır. Ancak silikonlarda zamanla birlikte yapısal özelliklerini yitirmektedir. Bu çalışmanın amacı eskitme işleminin üç farklı çene yüz protezi silikon elastomerinin fiziksel özelliklerine etkilerini değerlendirmek ve birbirleriyle karşılaştırmaktır.Bu amaçla klinikte yaygın olarak kullanılan Cosmesil, Multisil, Episil materyalleri seçilmiştir. Araştırılan materyallerden örnek elde edilmesinde çekme gerilimi ve uzama yüzdesi için ISO 37 tip 2 standardında, yırtılma gerilimi için ISO 34-1 standardında, sertlik için A.S.T.M D2240 standardında kalıplar hazırlanmıştır. Elde edilen örneklerden her bir materyal için üç grup oluşturulmuştur. İlk grup kontrol grubu (n=30) olarak alınmış, ikinci gruba (n=30) 300 saat, üçüncü gruba (n=30) ise 600 saat eskitme işlemi uygulanmıştır.Eskitme işlemi silikon örneklere Q.U.V (Accelerated Weathering Tester, The Q-Panel Company, Cleveland, Amerika) hızlandırılmış eskitme test cihazında, % 90 nem oranında, 120 dk periyotlarda 18 dk distile su püskürtmesi, 60 ?C ± 2' de 8 saat ışıma, 50 ?C ± 2 de 4 saat kondenzasyon işlemi yapılarak uygulanmıştır.Eskitme işlemi uygulandıktan örneklerin çekme gerilimi, uzama yüzdesi, yırtılma gerilimi materyal test cihazında(LR 50K, Lyod intruments ltd, Fareham, İngiltere), sertliği Shore A (rubber hardness tester, Gauge co.,Amerika) test cihazında ölçülmüştür. Elde edilen veriler çift yönlü varyans analiziyle değerlendirilmiş ve anlamlı bulunan değerler için ikili karşılaştırmalarda tukey testi uygulanmıştır.Araştırma sonucunda eskitme öncesi ve sonrası Episil ile Cosmesil birbirleriyle benzer materyaller olarak tespit edilmiştir. Multisil materyali ise eskitme öncesi ve sonrasında değerlendirilen özellikler yönünden en zayıf materyal olarak bulunmuştur. Eskitme işlemi silikon elastomerlerin sertlik, çekme gerilimi, uzama yüzdesinde olumsuz değişimlere neden olurken, Episil ve Cosmesil materyalinin yırtılma geriliminde artışa neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Maxillofacial prostheses are used for reconstruction of congenital, developmental and acquired defects of the head and neck. Silicone elastomers are commonly used materials for maxillofacial prosthesis. However, degradation occurs in properties of silicone materials by passage of time. The aim of this study was to evaluate and compare physical properties of three different silicone elastomers before and after accelerated aging.Episil, Multisil and Cosmesil that commonly used materials in practice were included in the study. Molds were prepared according to ISO 37 type 2, ISO 34-1 and A.S.T.M D2240 standards for tensile strength, percentage of elongation, tear strength, hardness; respectively. Specimens were divided into three different groups for each material. Group 1 (n= 30) was consisted of control specimens that were not subjected to aging. Specimens in Group 2 (n= 30) were aged for 300 hours and specimens in Group 3 (n= 30) were aged for 600 hours.Aging was performed in Q.U.V accelerated weathering tester (The Q-Panel Company, Cleveland, USA) at 90% relative humidity. A program cycle of 18 minutes of distilled water spray was used during each 120-minute period. Condensation and exposure to a xenon ultraviolet/visible-light source cycle was performed at 50 ?C ± 2 for 4 hours and 60 ?C ± 2 for 8 hours, respectively and continuously.The specimens were subjected to tensile strength, percentage of elongation, tear strength using testing machine (LR 50K, Lyod intruments ltd, Fareham, UK) and Shore A hardness of the specimens were measured using hardness testing machine (rubber hardness tester, Gauge co.,USA). Results were statistically analyzed by two-way analysis of variance (ANOVA). Tukey test was used to determine any significant differences among the groups.The results of the study indicated that Episil and Cosmesil had similar properties both before and after aging. Multisil showed the weakest properties among three materials. Aging caused poorly changes in hardness, percentage of elongation and tensile strength of the silicone materials. However aging caused increase in tear strength of Cosmesil and Episil materials.