Hybrid ranking approaches based on data envelopment analysis and outranking relations
Veri zarflama analizi ve baskınlık ilişkilerini temel alan hibrit sıralama yaklaşımları
- Tez No: 199231
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KARASAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Baskınlık İlişkileri, PROMETHEE, ÇaprazVerimlilik, Sıralama, Data envelopment analysis, Outranking relations, PROMETHEE, Cross-efficiency, Ranking
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada veri zarflama analizi ve baskınlık ilişkileri metodlarına dayanan iki ayrıhibrit sıralama yaklaşımı önerilmektedir. Baskınlık ilişkileri metodları çok kriterli kararverme (ÇKKV) problemlerinde sıralama için yaygın kullanımı olan ve karar vericinintercih yapısı hakkında sınırlı bilginin olduğu durumlarda kullanımı uygun metodlardır.Bu metodların kullanımı için karar vericinin kriter skorları gibi temel bilgilerle beraberbirçok parametreyi (kriter ağırlıkları, eşik değerleri vb.) tam olarak belirlemesi gerekir.Veri zarflama analizi (VZA) ise karar verme birimlerinin verimliliklerine göre parametrikolmayan bir şekilde sınıflandırılmasında kullanılır. Önerilen yaklaşımlar PROMETHEE(baskınlık ilişkileri metodu) yoluyla baskınlık ilişkilerinin ikili karşılaştırmalarlaoluşturulmasında ve VZA çapraz verimlilik sıralaması benzeri bir yöntemi ise baskınlıkilişkilerinin birleştirilmesinde kullanmaktadır. Birinci yaklaşım kriter ağırlıklarının eksikbir şekilde belirtildiği durumda, ikinci yaklaşım ise hem kriter ağırlıklarının hem detercih fonksiyonu eşik değerlerinin net olmadığı durumda kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study two different hybrid ranking approaches based on data envelopment analysisand outranking relations.for ranking alternatives are proposed Outranking relations arewidely used in Multicriteria Decision Making (MCDM) for ranking the alternatives andappropriate in situations when we have limited information on the preference structure ofthe decision maker. Yet to apply these methods DM should provide exact values formethod parameters (weights, thresholds etc.) as well as basic information such asalternative scores. DEA is used for classification of decision making units according totheir efficiency scores in a non-parameteric way. The proposed hybrid approaches utilizePROMETHEE (a well known method based on outranking relations) to constructoutranking relations by pairwise comparisons and a technique similar to DEA cross-efficiency ranking for aggregating comparisons. While first of the proposed approachescan deal with imprecise specification of criterion weights, second approach can utilizeimprecise weights and thresholds.